Hlavní obsah

Další významný výrobce čipů přechází k 45 nanometrů

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábět levněji, s vyšším výnosem a lepší výtěžností - to je sen nejen každého majitele továrny na mikročipy. A společnost TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) si tento cíl pravděpodobně splní - firma v úterý oznámila, že v září zahájí 45nanometrový výrobní proces.

Článek

Nová technologie dovolí firmě vyrábět čipy s nízkou spotřebou elektrické energie. Tyto mikroprocesory budou například velmi vhodné pro kapesní elektronická zařízení či ucelené výpočetní systémy umístěné díky miniaturizaci takříkajíc v jednom čipu.

Co je "45nanometrový" výrobní proces
Rozměr "45" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby mikročipu. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném produktu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba. Díky stále modernější technologii jsou výrobci schopni z jednoho kusu materiálu získat více jednotek než bylo dříve možné.
Pro srovnání dodejme, že tranzistory vyrobené 65 nm technologií jsou přibližně 1300x tenčí než lidský vlas. Při přechodu na ještě menší, tedy modernější výrobní technologie, však tvůrci čipů bojují s velkými úniky elektrické energie a jsou nuceni vyvíjet a pracovat s novými materiály.

TSMC ale není jedinou společností, která se chystá nasadit 45nanometrovou technologii. Spustit co nejdříve podobně pokročilý výrobní proces plánuje také Intel. Firma věří, že takto bude vyrábět již jádra "Penryn" [celá zpráva], ve druhé polovině tohoto roku se Intel chystá produkovat také 45 nm čipy rodiny Xeon. První dodávky 45 nm mikroprocesorů Intelu by se na trhu mohly objevit počátkem příštího roku.

:. Snímek 45 nanometrového jádra Penryn.

   FOTO: Intel

Intel bude 45 nm čipy vyrábět v továrně D1D v Oregonu, s 45 nm technologií se v roce 2008 seznámí také závod Fab 11X v Rio Rancho v Novém Mexiku, rovněž i fabriky v Arizoně a Izraeli. Zástupci konkurenční společnosti Advanced Micro Devices očekávají, že 45 nm proces zvládnou v podobném termínu [celá zpráva] jako Intel.

"65 nm je něčím jako starou čapkou. Zaměřujeme se na 45 nm. První 45 nm produkty uvedeme snad už ve druhém kvartálu příštího roku, plná produkce najede ve druhém pololetí," nechal se v únoru slyšet šéf výroby AMD Dougals Grose.

Konkurent TSMC - společnost UMC, připravila 45 nm čipy standardu SRAM již koncem minulého roku. Velké společnosti - TSMC a Intel nevyjímaje, již pilně pracují na zvládnutí ještě pokročilejší 32 nm technologie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám