Hlavní obsah

Zveřejnění informací na internetu lituje v Česku třetina náctiletých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř třetina náctiletých Čechů lituje, že zveřejnila nějaké informace o sobě na internetu. O odstranění internetového obsahu tak už někdy požádaly skoro dvě pětiny mladých ve věku mezi 11 a 16 lety.

Foto: Profimedia.cz

Necelá desetina náctiletých si myslí, že o sobě na internetu sdílí příliš mnoho.

Článek

Hlavním důvodem žádosti o odstranění obsahu v 65 procentech bylo to, že se uživateli nelíbil, 31 procentům připadal příliš osobní. České výsledky jsou v těchto otázkách mírně nad světovým průměrem, nejvyšší hodnoty byly zjištěny mezi mládeží v Brazílii. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy AVG.

Ačkoliv 68 procent českých respondentů změnilo nastavení na Facebooku, aby nebyli tak snadno k nalezení, jen něco přes polovinu z nich má povědomí o tom, jak je důležité soukromí na internetu, a pouze 22 procent dobře zná všechny své "přátele" na síti. V těchto otázkách jsou české výsledky naopak hluboko pod světovým průměrem.

„Všichni tak nějak předpokládají, že jelikož dnešní mládež vyrůstá s notebooky a chytrými telefony, tak má také vrozené povědomí, jak být na internetu v bezpečí a jak se tam chovat. Realita však je, že my všichni jsme technologie přijali za své bez větších otázek a výsledkem je postupné odlupování vrstev našeho soukromí," uvedl bezpečnostní expert AVG Tony Anscombe.

O projektu Seznam se bezpečně!

Projekt Seznam se bezpečně! i stejnojmenný film jsou určené především dětem ve věku 10 − 16 let, jejich rodičům a pedagogům. První i druhý díl filmu získal záštitu ministerstva školství a byl distribuován do všech základních škol v České republice. Projekt poukazuje na odvrácenou tvář internetu, upozorňuje na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími internetovými identitami a učí děti řešit situace, do kterých se mohou dostat.

Více než jedna čtvrtina náctiletých by s kamarádem na sociálních sítích probírala i velmi osobní a důvěrné věci, ale jen necelá desetina respondentů si myslí, že o sobě na internetu sdílí příliš mnoho. Pouze 11 procent českých respondentů zamyká dveře svého pokoje. Naproti tomu více než dvě třetiny z nich své zařízení zabezpečují heslem. Globální průměr je 78 procent, tedy o 11 procentních bodů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám