Hlavní obsah

Odstrašujícím filmem varuje Seznam děti na letních táborech před riziky na webu

Novinky, Miloslav Fišer

O letních prázdninách mají děti daleko více volného času, než je tomu během školního roku. Chvíle odpočinku většina z nich tráví na internetu. Ale tento delší čas strávený v on-line prostoru může vést k velkým problémům, pokud rodiče dětem nevysvětlí, jak se mají na internetu chovat.

Seznam.cz varuje: na internetu na děti číhají pedofilovéVideo: Novinky

 
Článek

Jaké nebezpečí a nástrahy číhají především na děti na internetu je vidět ve filmu, který vytvořila minulý rok česká portálová jednička Seznam.cz. V rámci kampaně Seznam se bezpečně bude film promítán i dětem na letních táborech. První taková akce se uskutečnila v Eši u Pacova.

„Hlavním úkolem kampaně je vzdělávat děti v oblasti internetu a chování na něm. Zaměřuje se hlavně na seznamování na internetu a přibližuje dětem rizika, se kterými se mohou setkat především na sociálních sítích,“ řekl Novinkám Martin Kožíšek, produktový manažer Seznam.cz.

Film je určen dětem ve věku 13 až 16 let. V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky.

Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Rodičovské desatero bezpečnosti dětí na internetu
1.Vyzvěte děti, aby si s vámi povídaly o tom, jak tráví čas na internetu. Bavte se na internetu společně s dětmi.
2.Naučte děti věřit svým instinktům. Pokud je při pobytu on-line něco znepokojuje, měly by vám o tom říci.
3.Jestliže děti navštěvují konverzační místnosti, používají programy zasílání rychlých zpráv (IM), videohry on-line nebo provádějí na internetu jiné činnosti vyžadující identifikaci uživatele pomocí přihlašovacího jména, pomozte jim toto jméno vybrat a přesvědčte se, že toto jméno neprozrazuje žádné osobní informace.
4.Trvejte na tom, aby děti nikdy neposkytovaly svou adresu, telefonní číslo ani žádné jiné osobní informace, včetně toho, kam chodí do školy nebo kde si rády hrají.
5.Naučte děti, že rozdíl mezi dobrým a špatným platí na internetu stejně jako v reálném životě.
6.Ukažte dětem, jak mají respektovat ostatní uživatele online. Zajistěte, aby věděly, že pravidla slušného chování zůstávají stejná i při práci s počítačem.
7.Zajistěte, aby děti respektovaly právo na vlastnictví ostatních v režimu online. Vysvětlete jim, že vytváření nelegálních kopií práce jiných lidí (hudby, videoher a dalších programů) je stejné jako krádež v obchodě.
8.Informujte děti, že se nikdy nesmí setkávat s přáteli z internetu osobně. Vysvětlete jim, že přátelé z internetu nemusí být těmi, za které se vydávají.
9.Poučte děti, že ne vše, co si přečtou nebo uvidí na internetu, je pravda. Vyzvěte je, aby se vás zeptaly, pokud si nejsou jisté.
10.Kontrolujte činnost svých dětí online pomocí pokročilého internetového softwaru. Funkce rodičovské kontroly vám pomohou filtrovat škodlivý obsah, monitorovat weby navštěvované dětmi a zjišťovat, co na těchto webech dělají.

Reklama

Výběr článků

Načítám