Hlavní obsah

Zlatá horečka je v plném proudu. Prodej bitcoinů v Česku vzrostl na dvojnásobek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poptávka po bitcoinech mezi Čechy v lednu prudce vzrostla, proti prosinci je zájem nejméně dvojnásobný. Důvodem je výrazný nárůst hodnoty bitcoinu nad 30 000 dolarů (647 370 Kč). Meziročně se poptávka zvýšila téměř pětkrát, vyplývá z údajů společnosti Bitstock.com a serveru Kurzy.cz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bitcoin na začátku letošního roku poprvé překonal hranici 30 000 USD a od loňského 1. prosince jeho hodnota vzrostla o 60 procent na současných zhruba 31 100 dolarů, tedy 671 060 korun. Letos v lednu kryptoměna přitom atakovala dokonce hranici 41 000 dolarů (zhruba 884 680 korun). Za celý minulý rok bitcoin zaznamenal nárůst o 350 procent.

„Bitcoin díky svému výraznému růstu láká stále více investorů. Zároveň díky své dostupnosti jej nakupují i lidé, kteří zkrátka mají jen volnou hotovost a vidí v něm zajímavé zhodnocení. Díky mobilní nebo webové aplikaci mají lidé stálý přehled o vývoji kurzu bitcoinu a mohou okamžitě zareagovat,” řekl ředitel největšího tuzemského obchodníka Bitstock Martin Stránský.

Kurz bitcoinu spadl opět pod 30 000 dolarů

Internet a PC

Digitální zlato

V dalších měsících by bitcoin mohl podle expertů dále posilovat. Důvodem je současná expanzivní měnová politika centrálních bank, která vyvolává obavu ze znehodnocení konvenčních úspor a peněz jako takových. Klesající úrokové míry a nejistota na akciových trzích tak vede část investorů k nákupům zlata nebo kryptoměn.

V analýze, kterou zveřejnila agentura Reuters, analytici banky JPMorgan tvrdí, že by se kurz mohl vyšplhat až na 146 tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála 3,1 milionu korun. Tato predikce se podle nich naplní ve chvíli, kdy širší skupina investorů „bude bitcoin považovat za bezpečné útočiště v období nejistoty“.

Někteří investoři totiž již nyní považují bitcoin jako ochranu před inflací a za alternativu k oslabujícímu dolaru. „V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem,“ uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan, kteří nejznámější kyberměnu na světě označují za „digitální zlato“.

Strop to není. Bitcoin by se mohl vyšplhat až na 146 000 dolarů, tvrdí analytici

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám