Hlavní obsah

Zázrak se nekoná. Bitcoin i ethereum se drží nízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný propad, který zaznamenal bitcoin v uplynulých týdnech, se stále nedaří smazat. Hodnota naopak pozvolna ještě klesá. Markantní propad je patrný u celého trhu kryptoměn, například i u etherea. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před měsícem – 19. dubna – se bitcoin obchodoval za 934 980 Kč. O pouhé dva dny později se však kurz propadl pod pomyslnou hranici 900 tisíc korun. I když před koncem dubna kolísal kurz směrem nahoru i dolů.

Svět kryptoměn se hroutí

Internet a PC

Zkraje května ale pak přišel výrazný propad – během pouhých sedmi dnů klesla hodnota o více než 200 000 Kč. Jedna virtuální mince se tehdy, konkrétně 12. května, prodávala za 640 800 Kč. Tak nízkou hodnotu neměla nejznámější kryptoměna na světě žádný den v letošním roce, naposledy byl takto nízký kurz zaznamenán loni v červenci.

I když nízký kurz podnítil fanoušky ke koupi, načež reagovala hodnota opětovným růstem nad 700tisícovou hranici, následně přišlo opět ochlazení. Tento týden ve čtvrtek tak měl bitcoin hodnotu pouze 679 470 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Sestupná tendence za poslední měsíc je tedy více než zřejmá. Netýká se to přitom pouze bitcoinu, ale i dalších kryptoměn.

Například ethereum se obchodovalo před měsícem za 69 640 Kč, v první polovině května ale kurz klesl až na 48 120 Kč. Aktuálně je hodnota druhé nejznámější kryptoměny na světě ještě nižší, činí 45 950 Kč.

Výrazný propad na trhu kryptoměn je podle serveru CoinDesk aktuálně způsoben ztrátami na akciových trzích ve Spojených státech, kde oslabovaly zejména akcie technologických firem. Na podobné poklesy zpravidla investoři reagují odprodejem rizikových aktiv, což jsou kvůli vysoké volatilitě také bitcoiny a další kryptoměny.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin a ethereum ztrácí. Opět

S příchodem nového týdne poskočil kurz bitcoinu povzbudivě směrem vzhůru, už po poledni ale bylo vše jinak – nejznámější kryptoměna na světě ztratila ze své...

Výběr článků

Načítám