Hlavní obsah

Za rozdělením Apple stojí úspěch přehrávače iPod

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple Computer chce věnovat více pozornosti multimediálnímu přehrávači iPod a kvůli tomu se dokonce rozhodla rozdělit firmu do dvou produktových divizí, z nichž jedna bude věnována právě tomuto populárnímu přehrávači.

Foto: Jan Dvořák

Stylový křest nové publikace - přímo v NP Šumava.

Článek

Základem reorganizovaného Applu budou dvě divize. První z nich, která se bude věnovat vývoji počítačů Mac, povede dosavadní výkonný vicepresident Tim Cook. V čele druhé divize, jenž se bude soustředit výhradně na multimediální přehrávač iPod a další produkty s ním spojené, bude John Rubinstein, který doposud stál za vývojem veškerého hardwaru v této firmě.

iPod dokonce předehnal počítače Mac

Důvodem vzniku samostatné divize specializované na přehrávač iPod je především jeho obrovská popularita mezi uživateli. Od října 2001, kdy byl tento multimediální přehrávač poprvé uveden na trh, se jej prodalo více než tři milióny kusů. V posledním čtvrtletí dokonce počet prodaných iPodu převýšil prodej počítačů Mac.

Přehrávač iPod umí přehrávat hudbu ve formátech MP3, AAC a WAV a jeho úspěch stojí především na obrovské velikosti paměti, do které se vejde minimálně tisíc písniček. Ty se totiž ukládají na miniaturní pevný disk, který má kapacitu od 4 do 40 GB.

Zájem o přehrávač iPod Mini převyšuje současné výrobní kapacity

O iPod Mini s kapacitou čtyř gigabajtů za 249 dolarů (necelých 7 tisíc korun) je dokonce takový zájem, že firma Hitachi, která do tohoto přehrávače dodává miniaturní pevné disky Microdrive, nestíhá s jejich výrobou a tudíž zájemci o iPod musí v Americe čekat až šest týdnů na jeho dodání.

Termín dodání by se však měl v budoucnu zkrátit, neboť firma Hitachi již oznámila, že investuje 200 miliónů dolarů do zdvojnásobení svých výrobních kapacit ve své továrně v Thajsku. Jakmile bude uspokojena poptávka po tomto přehrávači ve Spojených státech, začne Apple iPod Mini nabízet i na ostatních světových trzích. Podle současných informací by se tak mělo stát počátkem července letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám