Hlavní obsah

Výrobce čipů Intel zvýšil tržby i zisk. Další výhled ale optimistický není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americký výrobce čipů Intel ve třetím čtvrtletí zvýšil tržby o pět procent na 19,2 miliardy dolarů (423 miliard Kč), vyšší je i zisk. Firma ale v příštích letech čeká nižší marže, uvedla ve čtvrtek po skončení obchodování na akciovém trhu v New Yorku.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Intel kvůli globálnímu nedostatku čipů těží z vyšších cen, zájem ale není tak vysoký, protože výrobcům kromě čipů chybějí také jiné součásti, takže poptávají i méně čipů, uvedla agentura DPA.

Zisk Intelu, jednoho z největších výrobců čipů na světě, se v uplynulém čtvrtletí zvýšil o 60 procent na 6,8 miliardy dolarů. Prodej ale zaostal za předpoklady analytiků. Firma také prodala méně čipů do notebooků, i když za vyšší ceny.

Akcie Intelu po zveřejnění výsledků ztrácely až devět procent. Obavy investorů vzbudilo oznámení firmy, že příští obchody kvůli miliardovým investicím do nových závodů budou zpočátku méně ziskové.

Intel nezvažuje vznik nového závodu v Británii. Kvůli brexitu

Hardware

Intel uvedl, že se hrubá zisková marže bude v příštích dvou až třech letech pohybovat od 51 do 53 procent. To je méně než 56,2 procenta, kolik odhadovali analytici v anketě společnosti Refinitiv.

Generální ředitel Pat Gelsinger sdělil, že hlavním důvodem je ambiciózní plán Intelu představit několik nových generací technologie výroby čipů do roku 2025. Všechny nové generace mají tendenci být v raných fázích méně efektivní a stávají se ziskovějšími postupně, když výrobci čipů zdokonalují výrobní procesy, poznamenala agentura Reuters.

Intel, který usiluje o návrat na pozici vedoucího výrobce nejrychlejších čipů na světě, čelí rostoucímu tlaku. Podíl na trhu mu ubírají konkurenční firmy jako Nvidia a Advanced Micro Devices, které vyrábějí rychlejší čipy s využitím externích smluvních výrobců.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám