Hlavní obsah

Intel rozšíří výrobní kapacity. Kvůli nedostatku čipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Americký výrobce čipů Intel v reakci na jejich globální nedostatek rozšíří produkci. V americkém státě Arizona vzniknou za 20 miliard dolarů (necelých 443 miliard Kč) dvě nové továrny a firma bude čipy vyrábět i na zakázku pro externí zájemce. V úterý to oznámil nový generální ředitel Pat Gelsinger. Za tím účelem vznikne samostatná obchodní divize, jejíž budování podle šéfa firmy potrvá roky.

Foto: archív výrobce

Procesor Intel Core i9-10900K (ilustrační foto)

Článek

Problém s nedostatkem polovodičů mají v období pandemie mimo jiné světové automobilky. Volkswagen, General Motors, Ford, Renault, Toyota, Fiat Chrysler či Nissan musely kvůli výpadkům dodávek i zastavovat nebo přerušovat výrobu.

Intel výrobě čipů dominoval po desetiletí, v poslední době ale nabral ve srovnání s asijskou konkurencí zpoždění ve vývoji. Od doby, kdy společnost Apple představila svůj první chytrý telefon, se jen těžce přizpůsoboval odklonu od osobních počítačů k mobilním zařízením. Intel je stále ziskový, ale největší rozkvět z éry PC má dávno za sebou, uvedla agentura AP. Apple mu loni zasadil další ránu, když oznámil, že pro své počítače Mac bude používat vlastní čipy.

Recept na nedostatek čipů? Největší čínský výrobce postaví továrnu za miliardy

Hardware

Gelsinger v úterý také uvedl, že v nejbližších měsících oznámí i rozšíření kapacit v Evropě. Akcie Intelu po úterním oznámení posílily o více než tři procenta.

Intel je jednou z mála posledních společností, která čipy navrhuje i vyrábí. Konkurenti Qualcomm a Apple si navržené čipy nechávají vyrábět u smluvních partnerů.

Krok Intelu podle agentury Reuters pomůže vyrovnat technologickou rovnováhu ve světě a posílí Evropu a Spojené státy. Vzhledem k napětí ve vztahu k Číně se vlády obou kontinentů začaly obávat koncentrace výroby čipů na Tchaj-wanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám