Hlavní obsah

Výrazný vzestup a následný pád. Musk si pohrál s kurzem dogecoinu

V minulosti to udělal už několikrát s bitcoinem. V minulém týdnu americký podnikatel a vizionář Elon Musk ukázal, že dovede výrazně ovlivňovat také kurz dogecoinu. Stačilo na Twitteru oznámit, že jeho automobilka Tesla bude tuto kryptoměnu přijímat jako oficiální platidlo, i když jen na doprovodné produkty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O svých plánech na přijímání dogecoinu informoval Musk již v prosinci, nyní Tesla skutečně začala virtuální mince přijímat. A to i navzdory tomu, že původně byly vytvořeny z recese. Podle Muska jde ale v době, kdy se bitcoin prodává za milionové cifry, o „lidovou kryptoměnu“.

Jediný tweet katapultoval kurz dogecoinu vzhůru

Internet a PC

Před Muskovým tweetem činil kurz Dogecoinu pouze 3,48 Kč, vzápětí se ale během necelých 24 hodin vyšplhal v pátek až na 4,6 Kč. I když je nárůst výrazný, o absolutní rekord rozhodně nejde. Loni v květnu byl kurz dokonce 15,85 Kč. V prosinci, kdy Musk oznámil plány na přijímání dogecoinu, se kurz vyhoupl z 3,56 Kč na 4,86 Kč.

Hodnota přesahující čtyři koruny ale bohužel příliš dlouho nevydržela. Už během víkendu začal kurz pozvolna klesat, v pondělí ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 3,65 Kč.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Majitel Tesly Elon Musk

Elektromobily si lidé za dogecoin koupit nemohou, tedy alespoň ty skutečné. Musk uvedl, že si budou moci pořídit za virtuální mince například modely elektromobilů či sponu na opasek zvanou Giga Texas. Drobností, které si budou moci lidé za virtuální mince zakoupit, bude ale pravděpodobně ještě více.

V minulosti šéf Tesly uvažoval o tom, že lidé budou moci nakupovat vozy za bitcoiny, což katapultovalo kurz této kryptoměny vzhůru. Následně ale z tohoto rozhodnutí vycouval s tím, že těžba bitcoinů je z velké části neekologická. Platby v bitcoinech prý bude Tesla přijímat až ve chvíli, kdy se to změní.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám