Hlavní obsah

Vodafone bude zrychlovat internet, počítá se až s 10 Gb/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Operátor Vodafone chce zvýšit rychlosti stahování ve své pevné optické síti z jednoho až na deset Gbit/s. Zrychlování je součástí chystané modernizace sítě. První klienti získají vícegigabitové připojení letos v létě. Na setkání s novináři to ve čtvrtek uvedl viceprezident pro strategii a integraci firmy Jan Kohout. Většina konkurentů nabízí rychlost internetu do jednoho gigabitu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Modernizace začne letos v červnu a firma do ní – navíc oproti běžnému rozvoji – investuje přes tři miliardy korun.

V současnosti je pevný internet o rychlosti až jeden Gbit/s dostupný podle Kohouta pro 1,6 milionu domácností ve 109 městech. Základem je optická síť, kterou firma před třemi lety koupila od největšího kabelového operátora UPC.

Pevné linky a optika. Většina lidí má internet s rychlostí 100 Mb/s

Internet a PC

„Po generační obměně by měla kapacita internetové sítě Vodafonu narůst na 5,5násobek. Rychlost stahování bude až deset Gbit/s a nahrávání až šest Gbit/s namísto stávajících 200 Mbit/s. Latence v síti, tedy doba odezvy, se sníží z 20 milisekund na jednu až pět milisekund,“ uvedl Kohout.

Zákazníci si pro dosažení vyšší rychlosti budou muset vyměnit modem.

Spolupráce s T-Mobilem

V březnu Vodafone oznámil, že ve spolupráci s konkurenčním T-Mobilem vybuduje téměř milion optických přípojek k internetu umožňujících rychlost přes jeden gigabit za sekundu.

Vedle společné výstavby si vzájemně zpřístupní vybudované přípojky v Praze, v Brně a dalších městech. Po dokončení projektu bude Vodafone nabízet multigigabitové připojení více než polovině českých domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám