Hlavní obsah

Více než polovina Rusů neschvaluje zákon o urážce státní moci

– Moskva

Více než polovina Rusů neschvaluje nedávno přijatý zákon trestající pomluvy a urážky státní moci a výkonných orgánů v zemi. Vyplývá to z průzkumu nevládní sociologické organizace Levada, o němž informovala ruská média. Pozitivně se k předpisu staví 39 procent respondentů.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákon o blokování internetových materiálů urážejících společnost, státní symboly a orgány, veřejnou mravnost nebo lidskou důstojnost v Rusku vstoupil v platnost na konci března. Provinilcům hrozí pokuta až 100 000 rublů (v přepočtu asi 35 000 korun), v případě opakovaného provinění až dva roky za mřížemi.

Už minulý týden ruské úřady nařídily webovým médiím ve městě Jaroslavl, aby odstranily fotografii s nápisem na zdi domu, který údajně urážel hlavu státu Vladimira Putina.

Tento obrázek požadoval Roskomnadzor smazat z webu.

Sociolog z nezávislého střediska Levada Denis Volkov si odmítavý postoj Rusů k nově přijatému opatření vysvětluje dlouhodobou nespokojeností těchto lidí s ruskou vládou. Zákon trestající urážku státních činitelů považují lidé za pokusy politiků chránit se před kritikou, dodal expert.

Středisko Levada na začátku roku informovalo, že společně s poklesem popularity prezidenta Putina se výrazně propadla i obliba vlády premiéra Dmitrije Medveděva. Přispěla k tomu zejména nepopulární důchodová reforma, propad reálných příjmů obyvatel či nezaměstnanost. Na konci loňského roku se pro rezignaci vlády vyslovilo 53 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám