Hlavní obsah

Obrázek s nápisem Putin je homosexuál musel z webu zmizet. Roskomnadzor poprvé zakročil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská cenzura poprvé v praxi použila zákon trestající pomluvy a urážky státní moci a výkonných orgánů, když nařídila webovým médiím ve městě Jaroslavl odstranit fotografii s nápisem na zdi domu urážejícím údajně hlavu státu Vladimira Putina. Napsal to ruský informační web TJournal. Text graffiti ruská média neuvádějí, mělo jít o vulgárně formulovaný nápis hlásající, že Putin je homosexuál.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Zákon o blokování internetových materiálů urážejících společnost, státní symboly a orgány, veřejnou mravnost nebo lidskou důstojnost úředně v Rusku vstoupil v platnost minulý pátek. Prohřešky trestá pokutou do 100 000 rublů (35 000 korun), v případě opakování až dvoutýdenním vězením.

Tento obrázek požadoval Roskomnadzor smazat z webu.

Fotografie nápisu o Putinovi na jednom z domů v Jaroslavli zveřejnilo pět místních webů, na upozornění kontrolního orgánu Roskomnadzor obrázek všechny odstranily. Některá média nicméně zásah označila za projev „absolutně neospravedlnitelné cenzury“. Na žádost o vysvětlení Roskomnadzor nereagoval, napsal TJournal.

Ruská státní agentura TASS později vydala zprávu o tom, že Roskomnadzor provádí „preventivní pohovory“ s médii. Jejich cílem je vypracovat účinnou metodiku, která umožní operativně zabránit šíření protiprávních informací, aniž by média musela čelit trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám