Hlavní obsah

Velké výpadky Facebooku způsobuje změna konfigurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestihodinový výpadek v pondělí, více než tříhodinové problémy v pátek a hromada drobnějších událostí prakticky během celého týdne. Facebook a jeho další služby trápí opakované problémy. Zástupci největší sociální sítě na světě přitom svým uživatelům nabízejí pouze strohé vysvětlení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Příčinou problémů je podle vedení společnosti „chybná změna konfigurace“. Problém je ale v tom, že žádné další podrobnosti zástupci Facebooku neprozradili. To nasvědčuje tomu, že problémy sociální sítě jsou daleko rozsáhlejší. V opačném případě by totiž technici zjednali nápravu už po prvním velkém výpadku.

Ten se stal minulý týden v pondělí a zasáhl prakticky celý svět. Tehdy se přitom problémy netýkaly pouze Facebooku, ale také dalších služeb, které spadají do portfolia největší sociální sítě – nedostupný byl také Instagram, WhatsApp a Messenger.

Mega blackout skončil. Facebook, Instagram a WhatsApp začaly fungovat

Internet a PC

Server CNet označil pondělní výpadek jako „mega blackout“. Facebook a další služby tehdy nebyly dostupné více než šest hodin, šlo o největší výpadek od roku 2008. Právě kvůli chybné konfiguraci se na servery největší sociální sítě na světě nemohlo žádné zařízení prostřednictvím internetu připojit.

Prakticky totožné problémy byly zaznamenány ve čtvrtek a pátek, během posledního pracovního dne uplynulého týdne však byl výpadek výrazně delší. Ve čtvrtek trval jen zhruba hodinu, v pátek tři hodiny.

Desetitisíce lidí hlásí opět problémy s Facebookem a dalšími službami

Internet a PC

Především v USA si ale na nedostupnost služeb či některých klíčových funkcí dotčených platforem stěžovali v minulém týdnu lidé prakticky každý den.

Kdy se podaří chybnou změnu konfigurace vyřešit tak, aby již k výpadkům nedocházelo, není zatím jasné. „Usilovně pracujeme na zjednání nápravy,“ prohlásili zástupci Facebooku na Twitteru.

Facebook opět postihl výpadek

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám