Hlavní obsah

Vdechoval tvář přístrojům od Applu. Teď chce změnit Airbnb

Novinky, Lenka Zoulová

V loňském roce opustil společnost Apple hlavní designér Jony Ive, který vdechoval tvář celé řadě přístrojů s logem nakousnutého jablka. Designér se tehdy nechal slyšet, že své služby bude prostřednictvím nové společnosti nabízet prakticky komukoliv. Server BBC nyní upozornil, že Ive navázal spolupráci s portálem Airbnb, který se bude snažit změnit.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Designér Jony Ive (vpravo) opustí Apple po více než dvaceti letech ve firmě. Na snímku se současním šéfem Applu Timem Cookem.

Článek

Ive má od svého nového chlebodárce jasný úkol. Bude se snažit vylepšit aplikace i webové stránky tak, aby přitáhly více uživatelů. Zcela má přepracovat i systém hodnocení, který se používá k prověření nabízených nemovitostí – a zároveň také k prověření hostů.

Bližší informace však slavný designér ani zástupci společnosti Airbnb zatím neprozradili.

Hlavní designér Jony Ive definitivně opustil Apple

Internet a PC

Klíčová osobnost Applu

Jony Ive působil v Applu už od roku 1992, od roku 1996 pak vedl designérský tým. Po boku zakladatele Steva Jobse a současného ředitele Tima Cooka hrál klíčovou roli v tom, jak budou vypadat jednotlivé přístroje a samozřejmě i operační systémy, které americký počítačový gigant nabízí.

Po odchodu z Applu založil v Londýně vlastní designové studio LoveForm, které také s Applem spolupracuje.

Zda své myšlenky a ikonický design, který si drží přístroje s logem nakousnutého jablka několik posledních let, propůjčí Ive i dalším společnostem, není zatím jasné. „Mám naprostou důvěru v mé kolegy designéry v Applu, kteří zůstávají mými nejbližšími přáteli, a těším se na spolupráci s nimi po mnoho dalších let,” prohlásil již dříve Ive.

Foto: Susan Ragan, ČTK/AP

Jony Ive (vlevo) vedl od roku 1996 designérský tým Applu. Stojí za mnoha návrhy společnosti, od zaoblených iMaců v barvách cukroví na snímku) až po iPhony. Foto pochází z roku 1999

Apple náhradu nemá

Pikantní na celém odchodu nicméně je, že Apple za slavného designéra ještě nesehnal ani po více než roce přímou náhradu. Jeho post v současnosti zastávají Evans Hankey a Alan Dye. Ani jeden z nich však nemá v seznamu vrcholného managementu svůj profil.

Jony Ive, celým jménem Jonathan, se narodil 27. února 1967 v Londýně. V roce 2012 byl povýšen do šlechtického stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám