Hlavní obsah

USA zablokovaly přístup k desítkám zpravodajských serverů, včetně íránských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Teherán

Americké ministerstvo spravedlnosti se zmocnilo zhruba 30 webových stránek, z nichž řada byla spojena s dezinformačními aktivitami Íránu. Podle agentury Reuters to v noci z úterý na středu uvedl nejmenovaný americký vládní činitel. Íránská státní agentura IRNA předtím oznámila, že Spojené státy zablokovaly přístup na několik zpravodajských serverů napojených na íránský stát, napsala agentura AFP.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Na stránkách se místo tradičního obsahu objevila zpráva, že se serveru zmocnily americké úřady, doplněná pečetí Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva obchodu. Mezi zasažené servery patří například Al-Alam, který poskytuje informace v arabštině, anglická mutace webu íránské státní televize PressTV či server Al-Masíra, který patří jemenským povstalcům z řad Húsíů podporovaným Íránem. Výpadek postihl i několik dalších webů.

Podle agentury AP, která se rovněž odvolává na zdroj z americké vlády, je krok USA součástí rozsáhlejšího zákroku proti íránským médiím v době vyhrocených vztahů s Teheránem.

V Iráku je živná půda pro šíření dezinformací

Internet a PC

Íránská státní televize IRIB, která některé ze zasažených serverů zastřešuje, ve vyjádření odsoudila zablokování "médií, která odhalují zločiny spojenců Spojených států v regionu". "Ačkoli demokratická vláda Spojených států tvrdí, že podporuje svobodu projevu, v praxi zavírá média," uvedla IRIB s tím, že USA tak podporují Izrael a Saúdskou Arábii, své dva dlouholeté spojence a zároveň regionální rivaly Teheránu.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou však dlouhodobě napjaté, přičemž situaci zkomplikovalo vítězství ultrakonzervativce Ebrahíma Raísího v pátečních íránských prezidentských volbách. Ten v pondělí nasadil ostrý tón, když prohlásil, že se nehodlá setkat se svým americkým protějškem Joem Bidenem a že s USA a dalšími západními mocnostmi nebude vyjednávat ohledně íránského raketového programu a podpory, kterou Teherán poskytuje spřáteleným milicím v různých blízkovýchodních zemích.

Loni v říjnu americká prokuratura nechala zabavit síť webových domén, kterou podle ní používaly íránské revoluční gardy k šíření politických dezinformací do světa, připomíná Reuters. Ministerstvo spravedlnosti tehdy sdělilo, že zabavilo 92 domén používaných revolučním gardami, které se tvářily jako nezávislé zpravodajské servery cílící na uživatele v USA, Evropě, jihovýchodní Asii a na Blízkém východě.

Rusko omezuje internetové připojení, prý kvůli dětské pornografii

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám