Hlavní obsah

USA utahují šrouby, zpřísňují sankce proti čínské firmě Huawei

– Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí oznámila, že zpřísňuje sankce proti čínské společnosti Huawei Technologies, které omezují její přístup k čipům. Spojené státy firmu obviňují z krádeže technologií a podezřívají ji ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě odmítá.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Washington vloni umístil Huawei na černou listinu a letos v květnu ohlásil restrikce, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií. Sankce se přitom netýkají pouze chytrých telefonů a tabletů, ale také síťových technologií – například prvků pro 5G.

Nová opatření amerického ministerstva obchodu nyní květnové restrikce rozšíří. Americký ministr vnitra Mike Pompeo upozornil, že změna pravidel zabrání společnosti Huawei v jejích pokračujících snahách o obcházení restrikcí.

Huawei kvůli sankcím zastaví výrobu svých čipů

Internet a PC

Washington podle zdrojů agentury Reuters také přidá na svou černou listinu dalších 38 dceřiných společností Huawei z 21 zemí. Celkově tak už na listině bude 152 dceřiných firem Huawei, uvedl Reuters.

"Huawei a její dceřiné společnosti se pomocí prostředníků snaží využívat americké technologie způsobem, který podkopává národní bezpečnost a zájmy zahraniční politiky USA," sdělil agentuře Reuters americký ministr obchodu Wilbur Ross. Dodal, že americká vláda v tom firmě Huawei nadále hodlá bránit.

Americké sankce už mají na aktivity firmy Huawei značný dopad. Šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu tento měsíc uvedl, že firmě v důsledku amerických sankcí docházejí čipy k výrobě chytrých telefonů. Dodal, že příští měsíc bude Huawei kvůli sankcím nucena zastavit výrobu svých vlastních čipů Kirin. Tyto čipy totiž pro firmu zhotovují dodavatelé, kteří potřebují americkou výrobní technologii.

Největším prodejcem smartphonů se stal Huawei. Sankcím navzdory

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám