Hlavní obsah

Úředníci veřejné správy napadají svůj vlastní portál

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opakovaným útoků hackerů čelí internetový portál veřejné správy, který byl 6. října na veletrhu Invex oficiálně zpřístupněn veřejnosti. Novinářům to ve středu sdělil ministr informatiky Vladimír Mlynář. Podle něj těmito hackery byli i někteří úředníci veřejné správy.

Foto: Zdroj: GVUO

Diplom za II. místo v kategorii Muzejní výstava roku 2012

Článek

"K zatím poslednímu masívnímu útoku hackerů došlo 7. října, kdy byl portál deset minut mimo provoz. Útok jsme ale přestáli úspěšně," ujistil Mlynář. K atakům podle něj docházelo již v září, kdy byl portál teprve ve zkušebním provozu, a přístupný pouze státním úředníkům, představitelům krajů a starostům obcí.

"Zjistili jsme, že zářijové útoky byly vedeny z pracovišť veřejné správy. Pokud se nějaký její zaměstnanec baví tím, že se v pracovní době pokouší portál hacknout, nebudeme to v žádném případě tolerovat. Vždyť přístupové heslo dostali ve zkušebním provozu proto, aby aktualizovali údaje," prohlásil Mlynář.

Ministerstvo chystá trestní oznámení

Ministerstvo informatiky chystá na uživatele počítačů, z nichž k útokům došlo, trestní oznámení. O které úřady konkrétně šlo, ovšem Mlynář nesdělil.

Portál veřejné správy má internetovou adresu www.portal.gov.cz. V průběhu zkušebního provozu bylo na jeho stránkách opraveno dva a půl tisíce údajů. Na základě připomínek uživatelů ho Mlynářovo ministerstvo průběžně aktualizuje i nyní.

Na portálu lze nalézt informace o ministerstvech a všech městech a obcích České republiky, i o službách, které úřady poskytují. Stránky například nabízejí kompletní adresář obecních a krajských úřadů, včetně úředních hodin. K dispozici je přehled zákonů a vůbec poprvé i kompletní český překlad směrnic Evropské unie.

Smlouva s Telecomem

Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, která takový portál spustila. Ministerstvo informatiky na jeho provozování uzavřelo smlouvu s Českým Telecomem, kterému bude ročně platit čtyřicet miliónů korun. Na projektu se účastní i společnosti Microsoft a IBM.

Mlynář si dal za cíl do roku 2006 dosáhnout, aby prostřednictvím portálu veřejné správy bylo nejméně čtvrtinu agend možné vyřizovat s úřady přes internet, a občané tak na ně nemuseli s těmito záležitostmi chodit.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarodějnice se slétnou do Holčovic

Jedubaby toho nejodpornějšího vzezření a s těmi nejzvrhlejšími úmysly se slétnou na svých košťatech v pátek 26. dubna do holčovické restaurace Klára. Pokud...

Jak na NetMeeting ve Windows XP?

Společnost Microsoft v poslední verzi svého operačního systému Windows XP ukryla komunikační program NetMeeting, který řada uživatelů používala pro hlasovou...

Výběr článků

Načítám