Hlavní obsah

Twitter maže ve velkém, na mušce má ruské dezinformátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Twitter čelila v posledních dnech kritice ze strany uživatelů i zahraničních médií, že se rezolutně nepostavila proti ruské agresi na Ukrajině. Kritici poukazují na to, jak rychle představitelé této platformy zasáhli proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, když mu pro jeho výroky zablokovali účet, představitelé Ruské federace ale Twitteru evidentně vůbec nevadí. V noci na sobotu ale Twitter informoval, že ruské dezinformační posty maže ve velkém.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Proaktivně kontrolujeme tweety za účelem odhalení manipulace a podnikáme opatření proti obsahu, který zkresluje nebo prezentuje nepravdivé informace týkající se konfliktu na Ukrajině,“ citoval prohlášení Twitteru server FOX Business.

Kolik příspěvků bylo doposud smazáno, však Twitter neupřesnil.

Server FOX Business zdůraznil, že sociální média – včetně Twitteru – jsou používána jako hlavní zdroj informací ohledně vývoje války, a to nejen jednotlivci, ale také ruskou i ukrajinskou vládou.

Například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tweetuje pravidelně o situaci nejen v Kyjevě, a to v ukrajinštině i angličtině. To samé platí také o dalších vládních agenturách v okupované zemi. Rusko také používá ke sdílení informací vládní účty na Twitteru.

Postup proti Trumpovi byl tvrdší

Server Mint nicméně poukázal na to, že proti americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi zvolil Twitter daleko ráznější přístup. Tomu byl loni v lednu trvale smazán účet kvůli „podněcování k násilnostem“. Stačilo k tomu bez nadsázky pár slov, aby se účet s 88 miliony sledujících propadl do dějin.

Twitter a další velké společnosti provozující sociální sítě zablokovaly Trumpovy účty krátce po lednových nepokojích. Exprezident na platformách opakovaně bez předložení důkazů tvrdil, že v loňských volbách prohrál v důsledku podvodů.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Těsně před útokem na Kongres loni v lednu pak svoje příznivce vyzval, aby proti údajným podvodným výsledkům „bojovali hlava nehlava“. Tvrzení o manipulacích s volebními lístky odmítly soudy, volební činitelé v jednotlivých státech i členové exprezidentovy vlastní administrativy.

Na vpád ruských ozbrojených sil na území cizí země má ale Twitter evidentně úplně jiný názor, z prohlášení sociální sítě je totiž patrné, že blokace ruských kanálů není v plánu. „Nejvyšší prioritou Twitteru je udržovat lidi v bezpečí. A my zůstáváme ostražití,“ stojí v prohlášení Twitteru.

Žádná reklama

Twitter kromě proaktivního mazání propagandistických příspěvků v souvislosti s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu nicméně zavedl i řadu dalších opatření. Například v Rusku i Ukrajině zcela pozastavil na své sociální síti reklamu.

Zároveň byla tamním uživatelům zpřístupněna stránka, která je informuje přehledně o „digitální bezpečnosti“, ta má jednotlivcům pomoci zachovat soukromí svých informací na Twitteru.

Facebook zakročil proti ruským médiím. Moskva zavelela k omezení sítě

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám