Hlavní obsah

Trump žaluje šéfy Facebooku, Twitteru a Googlu

Bývalý americký prezident Donald Trump, který si v minulosti stěžoval na cenzuru ze strany sociálních sítí, oznámil, že zažaluje šéfy společností Facebook, Twitter a Google Marka Zuckerberga, Jacka Dorseyho a Sundara Pichaie. S odvoláním na své zdroje to ve středu napsal zpravodajský web Axios. Podle Trumpa se tito technologičtí giganti snaží umlčet konzervativní názory. Trump tvrdí, že byl neprávem cenzurován, když mu sociální sítě zablokovaly účty.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Donald Trump hovoří ve svém golfovém klubu v Bedminsteru.

Článek

O žalobě Trump informoval ve svém golfovém klubu v Bedminsteru. Řekl, že chce, aby se skoncovalo se „zákazy a vydáváním černých listin”. „Poženem tyto velké technologické společnosti k odpovědnosti. Navíc žádáme soud, aby tato gigantická sociální média odsoudil za způsobenou újmu,” řekl exprezident k žalobě, kterou podává u federálního soudu na jihu Floridy. Podle něj tato rozhodnutí porušují první dodatek Ústavy zaručující svobodu projevu.

Mluvčí Facebooku podání žaloby nekomentoval, Twitter na dotaz listu USA Today ani nereagoval.

Trump dotweetoval. Jeho zákaz platí navždy

Amerika

Zablokovaný Trump

Twitter Trumpův účet zablokoval natrvalo v lednu, protože podněcoval své stoupence, kteří pak násilně vnikli do budovy Kongresu. V květnu pak společnost zablokovala také chat, který sdílel příspěvky z Trumpových webových stránek. Už dříve ale Twitter skrýval některé Trumpovy tweety.

Na Facebooku má Trump dvouletý zákaz. Facebook zakročil proti Trumpovým účtům 7. ledna rovněž kvůli prezidentovým vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do Kongresu. Zákaz se týká i Instagramu. Obě společnosti reagovaly i na to, že lživě tvrdil, že vyhrál volby.

Agentura AP připomenula, že Trump dále šíří lži o loňských volbách a trvá na tom, že vítězem je on. Popírá tak potvrzení regulérnosti voleb ze strany volebních pracovníků, ministra spravedlnosti v jeho administrativě i mnoha soudců, z nichž některé sám jmenoval.

Žaloba představuje další etapu Trumpovy bitvy se společnostmi, v níž jde podle exprezidenta o právo na svobodu projevu a o cenzuru. Podle médií tento krok podporuje organizace America First Policy Institute, k níž se hlásí někteří z bývalých vysokých členů americké administrativy.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Malé šance na úspěch 

Podle washingtonského právního experta Bardleyho P. Mosse osloveného listem USA Today jsou Trumpovy šance na úspěch u soudu malé, protože Facebook a Twitter jsou soukromé společnosti a mají právo moderovat své platformy. První dodatek Ústavy se týká jen postupu úřadů a vládních orgánů. Podle Mosse jde ale Trumpovi jen o publicitu a o to získat prostředky od podporovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám