Hlavní obsah

Totožnost Francouzů nově ověří aplikace rozeznávající obličej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie jako první evropská země nabídne svým občanům možnost použít pro ověřování digitální totožnosti při elektronické komunikaci s úřady technologii rozpoznávání obličeje, píše francouzský tisk. Kontroverzní vládní projekt však podle aktivistů organizací na ochranu občanských práv porušuje pravidla Evropské unie o ochraně osobních údajů z roku 2018, známá pod zkratkou GDPR.

Foto: Profimedia.cz

Rozeznat obličej je možné díky aplikaci v chytrém telefonu. (Ilustrační foto)

Článek

Služba je nyní v testovací fázi a od listopadu má být podle agentury Bloomberg k dispozici lidem s biometrickými průkazy totožnosti. Fungovat bude na základě mobilní aplikace nazvané Alicem, která přiložením chytrého telefonu načte údaje z čipu. Uživatele pak vyzve k pořízení záběrů obličeje fotoaparátem telefonu.

Video bude muset být natočeno z několika různých úhlů. Aplikace také uživatele vybídne, aby zamrkal, což má zajistit, že fotoaparát zaznamená skutečnou osobu, nikoli pouze například ukradenou fotografii. Aplikace, která bude fungovat jen na telefonech s operačním systémem Android a bezdrátovou komunikační technologií NFC, poté údaje porovná. Pokud budou souhlasit, vytvoří uživateli digitální totožnost.

Boj proti rozpoznávání obličejů. San Francisco moderní technologie zakázalo

Internet a PC

Vláda uvedla, že nový systém, který podle ní bude těžké oklamat, má pomoci v boji proti zneužívání osobních údajů a kriminalitě. Cílem je také zjednodušit vyřizování úředních záležitostí i s ohledem na to, že všechny francouzské veřejné služby mají být do roku 2022 digitalizovány.

Problematická je z hlediska ochrany osobních údajů podle francouzského tisku skutečnost, že ten, kdo bude chtít ověřit digitální identitu tímto způsobem, bude povinen poskytnout záběry svého obličeje. Sdružení La Quadrature du Net, které se zabývá ochranou práv a svobod na internetu, proto podalo stížnost ke Státní radě, jež v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu. „Aby byl souhlas uživatele platný, musí být svobodný, tedy nikoli nucený,“ uvedlo sdružení.

Francouzský úřad CNIL, který dohlíží na ochranu osobních údajů, podle serveru bfmtv.com dospěl ke stejnému závěru. Vláda ale usnesení z května letošního roku, kterým zmíněný postup povolila, nezměnila.

Údaje zůstanou jen v telefonu

Ministerstvo vnitra ujistilo, že všechny údaje zůstanou uloženy jen v telefonu uživatele a video pořízené při aktivaci účtu bude smazáno ihned po pořízení. Odborníci ale zpochybňují, že stát bude schopný zajistit bezpečí uživatelských údajů. Agentura Bloomberg připomněla, že letos jednomu hackerovi trvalo pouhou hodinu, než prolomil zabezpečenou vládní komunikační aplikaci.

Vláda podle serveru numerama.com také uvedla, že použití aplikace Alicem bude volitelné a občanům zůstanou k dispozici i jiné možnosti, jak kontaktovat úřady – buď přes server FranceConnect, kde je k dispozici přes 500 veřejných služeb, nebo klasickou osobní návštěvou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám