Hlavní obsah

Timothy Berners-Lee patří k praotcům internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský softwarový inženýr Timothy Berners-Lee chtěl původně vytvořit prostor, kde by vědci mohli efektivně sdílet svoji práci. Ale jeho systém World Wide Web (www) dokázal nakonec, s rozšířením internetu mimo akademickou sféru, zásadně změnit způsob, jakým pracují a baví se stamiliony lidí po celém světě. Letos 8. června oslaví Berners-Lee pětašedesátiny.

Foto: ČTK/AP

Timothy Berners-Lee

Článek

WWW – systém vzájemně propojených dokumentů umístěných kdekoliv v síti internet se zrodil na půdě Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) se sídlem v Ženevě. Timothy Berners-Lee, který vystupuje pod monogramem TBL, sem přišel v polovině roku 1980 jako konzultant.

Pro svou osobní potřebu tehdy naprogramoval jednoduchý elektronický katalog, přístupný odkudkoliv prostřednictvím počítačové sítě. Jednotlivé listy propojoval systém odkazů, díky nimž se daly snadno vyhledat související informace. Odtud byl jen krůček k vytvoření systému internetových stránek, mezi nimiž lze jednoduše přecházet pomocí hypertextových odkazů.

První webová stránka začala fungovat před čtvrtstoletím

Internet a PC

Jazyk pro vytváření webových stránek

Ale nebylo to hned. Koncem roku 1981 totiž TBL vypršel původní šestiměsíční kontrakt s CERNem a on odešel pracovat pro firmu Image Computer Systems. Po návratu do Ženevy v polovině 80. let svůj někdejší nápad rozpracoval, takže jej na jaře 1989 mohl CERNu nabídnout jako řešení dlouhodobých problémů se sdílením dat mezi vědeckými týmy.

S týmem spolupracovníků navrhl TBL také jazyk pro vytváření webových stránek (HyperText Markup Language, zkráceně HTML) a definoval protokol pro přenos stránek internetem (Hypertext Transfer Protocol, HTTP). Je i autorem programu, jenž sloužil zároveň jako editor i prohlížeč stránek.

A ještě bylo třeba vymyslet název. Padaly varianty jako Mine of Information (Důl na informace) či Information Mesh (Informační spleť). Nakonec zvítězil název WorldWideWeb (Celosvětová síť), který se posléze v modifikované podobě, s mezerami mezi slovy, stal označením pro celou službu, zatímco samotný prohlížeč byl pojmenován Nexus.

Internet by měl být uznán jako základní lidské právo, prohlásil zakladatel webu

Internet a PC

Rodiče byli matematici

Tim Berners-Lee se narodil 8. června 1955, otec i matka byli matematici, kteří vyvíjeli s týmem vědců v Londýně jeden z prvních počítačů historie Manchester Mark I. Syn je později ve výstavbě počítače dohnal, během studia fyziky na oxfordské Queen's College si postavil vlastní. Jako součástky použil procesor M6800 a starou televizi. Během univerzitních let pracoval jako programátor pro několik firem.

Berners-Lee mimo jiné založil a řídí konsorcium World Wide (W3C), fórum technického vývoje, které dohlíží na pokračující vývoj webu. Svůj převratný vynález poskytl uživatelům bezplatně. Získal řadu prestižních ocenění, v roce 2004 ho britská královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu a po dalších třech letech od ní dostal Řád za zásluhy, vysoké britské vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám