Hlavní obsah

Telefony s logem nakousnutého jablka existují již 13 let

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to v úterý 9. ledna 2007 - tehdy spoluzakladatel Applu Steve Jobs ukázal světu vůbec první iPhone. Od té doby se staly z modelů s logem nakousnutého jablka jedny z nejúspěšnějších smartphonů na celosvětovém trhu.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

Ještě krátce před tiskovkou vůbec nikdo netušil, že se Apple chystá vstoupit do světa telefonů, do té doby se věnoval především počítačům, notebookům a kapesním hudebním přehrávačům.

„Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ představil před deseti lety světu první jablečný smartphone Jobs.

Zájem o nové iPhony překonal očekávání. Applu přesto klesl zisk

Internet a PC

Přístroj byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se vyjímalo pouze jediné tlačítko. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Telefon s logem nakousnutého jablka navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Foto: Apple

První iPhone

Sluší se však zdůraznit, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Přesto se Applu podařilo mezi konkurencí relativně rychle prosadit. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti nabízí Apple vedle starších modelů hned tři různé iPhony. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Apple iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu. Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem.

Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám