Hlavní obsah

Regulace musí být lepší, burcoval vynálezce World Wide Webu

Singapur

Britský softwarový inženýr a tvůrce internetové sítě World Wide Web Tim Berners-Lee vyzval k lepší regulaci internetu, důkladnější ochraně osobních údajů a prevenci manipulace voličů před volbami. V proslovu na singapurské technologické konferenci se zabýval také dezinformacemi a izolací jednotlivých států od globální sítě, napsala agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Timothy Berners-Lee

Článek

Berners-Lee poznamenal, že počátky internetu se nesly ve znamení pozitiv – lidé chtěli objevovat nové informace a lépe spolu komunikovat, což se v průběhu času změnilo. Jako příklad uvedl, že čím dál víc uživatelů internetu síť využívá jen k finančnímu prospěchu, což se odráží v posedlosti generovat zisk z prokliků.

Britský inženýr s účastníky debatoval i na téma rovnováhy mezi volným šířením dezinformací a omezováním svobody projevu na příkladu Singapuru, který v květnu schválil zákon potírající dezinformace. Nedostatek takového zákona podle serveru BBC tkví v tom, že o pravdivosti či nepravdivosti informace rozhoduje vláda.

Podle Bernerse-Leeho do budoucna k podobnému kroku přistoupí více zemí, důvodem může být ovlivňování občanů šířením dezinformací před volbami. V tomto ohledu zaslouží internet přísnější regulace, stejně jako v případě reklamy.

Diskutující se Bernerse-Leeho ptali také na možné odpojení Ruska od světové sítě, o kterém se v souvislosti s tamním zákonem o "svrchovaném internetu" mluvilo letos v únoru. "Bohužel je možné vytvořit takový internet, kde jsou země od sebe úplně odděleny, ale jeho hodnota by byla velmi malá," uvedl Berners-Lee, podle kterého by takový izolovaný systém měl pro zemi velmi negativní ekonomické a kulturní důsledky.

Berners-Lee v roce 1989 předložil první návrh systému, z něhož se později vyvinul World Wide Web. Spolu s dalšími spolupracovníky navrhl také jazyk pro vytváření webových stránek (HyperText Markup Language, zkráceně HTML) a definoval protokol pro přenos stránek internetem (Hypertext Transfer Protocol, HTTP). Práci na rozvoji webu se věnuje dodnes, ať už coby vysokoškolský profesor, nebo jako předseda organizace World Wide Web Consortium (W3C), která definuje nové a rozvíjí stávající technické standardy webu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřicet let Applu ve čtyřiceti sekundách

Společnost Apple je považována za jednu z nejúspěšnějších světových firem technologického světa. V pátek tento americký počítačový gigant oslavil kulaté 40....

Výběr článků

Načítám