Hlavní obsah

Technologičtí obři musí mít kanceláře v Rusku, nařizuje nový zákon

– Moskva

Dolní komora ruského parlamentu ve čtvrtek schválila návrh zákona, který požaduje, aby si velké americké technologické podniky do ledna příštího roku otevřely v Rusku kancelář. Tento krok je podle agentury Reuters součástí snahy Ruska o posílení toho, co Moskva označuje za internetovou suverenitu. Návrh ještě musí schválit horní komora a podepsat prezident Vladimir Putin, což se všeobecně očekává.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko v posledních měsících podnikalo různá opatření proti americkým internetovým podnikům. Od března například zpomalilo rychlost internetové sítě Twitter, aby ji tak potrestalo za to, že neodstraňovala zakázaný obsah.

Návrh schválený dolní komorou požaduje, aby zahraniční weby, které mají v Rusku přes půl milionu každodenních uživatelů, si v Rusku založily pobočku. Autoři návrhu upozorňují, že dosavadní absence takového požadavku umožňuje zahraničním webům zůstávat mimo ruskou jurisdikci.

Weby, které požadavek nesplní, budou v internetových vyhledávačích označeny jako nevyhovující. Mohly by být rovněž vyloučeny z výsledků vyhledávání a čelit zákazu reklamy v Rusku, poznamenal Reuters.

Rusko dalo společnosti Google ultimátum

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám