Hlavní obsah

Tchajwanský Tatung postaví na západě Čech továrnu na TV a počítače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TCHAJ-PEJ

Tchajwanská firma Tatung chce investovat 5,5 milionu dolarů (téměř 150 milionů korun) do výstavby výrobního závodu na jihozápadě České republiky. Továrna bude vyrábět televizory s obrazovkami z tekutých krystalů i z plazmy a osobní počítače, uvedl dnes tchajwanský internetový server DigiTimes.com.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Zámek Dobříš je otevřený pro veřejnost i v zimě

Článek

Česká republika se tak stává základnou tchajwanských výrobců elektroniky a počítačové techniky. Na počátku týdne oznámila tchajwanská společnost ASUSTeK COMPUTER INC., že vybuduje své nové evropské centrum v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová. Chce zde investovat více než 600 milionů korun.

V Česku již mají továrny tchajwanské technologické firmy Foxconn Electronics, Acer, Inventec a FIC.

V lednu další firma Quanta Computer uvedla, že odkládá plány na založení české továrny kvůli obavám z vysokých dopravních nákladů na trase z plánovaného místa závodu k hlavním klientům. Za další důvod odkladu označila firma blížící se vstup Česka do Evropské unie.

Továrna 35 km od německých hranic

Pro Tatung je český vstup do EU na rozdíl od Quanta jedním z důvodů, který ji přesvědčil o vhodnosti vybudování továrny právě zde. Tatung podle internetového serveru DigiTimes vyjádřil přesvědčení, že udrží přepravní náklady na nízké úrovni, protože jeho závod bude umístěn asi 35 kilometrů od hranic s Německem.

Přesné umístění závodu tchajwanský server neuvedl, podle naznačených údajů by mohlo jít o lokalitu na trase Sušice, Klatovy, Stříbro.

Reklama

Související články

Novinky z CeBITu

V úterý byl v německém Hannoveru zahájen prestižní veletrh počítačové a telekomunikační techniky CeBIT. Jaké nové výrobky a služby si na něj přichystaly...

Domácnost v roce 2010 podle Billa Gatese

Skládací displeje, počítače bez baterií, které se budou nabíjet pomocí pokojové teploty či otřesů při přenášení, nebo mikročipy s paměťovou kapacitou na 600...

Výběr článků

Načítám