Hlavní obsah

Táhnou televizory i smartphony. Největší výrobce obrazovek hlásí rekordní zisk

Jihokorejskému výrobci obrazovek LG Display vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk na rekordních 904,3 miliardy wonů (19,5 miliardy Kč) z předloňských srovnatelných 61 miliard wonů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Firmě pomohlo oživení cen obrazovek, zájem o některé produkty s vysokou přidanou hodnotou a příznivý vývoj směnných kurzů. Vyplývá to z prohlášení společnosti, která je největším světovým výrobcem obrazovek z tekutých krystalů (LCD).

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali zisk jen 845 miliard wonů. Příjmy stouply o šest procent na 7,9 biliónu wonů. Čistý zisk činil 825 miliónů wonů ve srovnání se ztrátou 14 miliard wonů ve čtvrtém čtvrtletí 2015.

Na příjmech firmy mají zhruba 40procentní podíl příjmy z prodeje obrazovek pro televizory. Ceny LCD televizorů s úhlopříčkou větší než 32 palců (81,3 cm) rostou podle společnosti WitsView již deset měsíců.

Analytici připisují růst hlavně faktorům na straně dodávek, jako zavření závodu konkurenční firmy Samsung Display. LG je rovněž hlavním dodavatelem obrazovek pro iPhony a chytré hodinky Applu.

Jaké televizory jsou v kurzu? 

Ceny nových televizorů startují podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, pod hranicí tří tisíc korun. Většina lidí je však ochotna za nové modely utratit třikrát tolik.

„Podle našich údajů je 65 % lidí ochotno do nové televize investovat nejčastěji částku kolem 9000, další čtvrtina utratí až 20 000 Kč,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

To koresponduje i s informacemi jednotlivých prodejců. „Největší zájem je u nás o střední třídu. Je vidět, že zákazníci vyžadují určitou úroveň kvality, což ty úplně nejlevnější modely nejsou schopny nabídnout,“ podotkl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Lidé přitom mají zájem o středně velké obrazovky. „Naši zákazníci mají v oblibě zejména 40- až 43palcové modely. Popularita roste také u modelů s úhlopříčkou 50 palců a více,“ prohlásil Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Nabízená výbava 

Velkou roli při výběru hrají i jednotlivé technologie. „Důležitými parametry jsou wi-fi či USB vstup,“ konstatoval Šmíd.

Zákazníci se často zajímají také o to, zda nový přístroj splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání. „Ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC. To je do velké míry ovlivněno tím, že přes 80 % našeho sortimentu tvoří TV, které tuto specifikaci splňují,“ uvedl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz.

Televizory, které nebudou podporovat standard DVB-T2, budou muset být vybaveny set-top-boxy. Podobně jako tomu bylo dříve, když se vypínalo analogové vysílání. Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám