Hlavní obsah

T-Mobile nabídne rychlý internet do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysokorychlostní mobilní internet připravuje nejen Eurotel, který svoji komerční nabídku představí už v pondělí 2. srpna, ale i konkurenční T-Mobile. Ten začlení možnost rychlého přístupu na internet do své sítě ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Služba bude zpočátku dostupná jen ve velkých městech a pokrytí se bude rozšiřovat postupně.

Článek

T-Mobile se od začátku roku neúspěšně snažil získat od ČTÚ kmitočty pro provoz CDMA, které chce Eurotel nabízet ve své starší analogové síti NMT s předčíslím 601.

Zatím neuspěl ani s požadavkem velkoobchodní nabídky, která by mu umožňovala službu kupovat od Eurotelu a nabízet svým klientům. Přesto však svým zákazníkům rychlý internet nabídne. Bude ale založen na zcela jiné technologii, než používá Eurotel.

T-Mobile zvolil EDGE, rychlost bude obdobná

Technologie EDGE, kterou nasadí ve své síti T-Mobile, umožní připojení o rychlosti 150 až 220 Kbit/s, což je podobné hodnotám, se kterými počítá i Eurotel u CDMA.

Taková rychlost již stačí pro komfortní prohlížení webových stránek bez dlouhého čekání při jejich načítání, jako tomu bylo doposud u technologie GPRS, kterou využívá více než 80 tisíc zákazníků obou operátorů.

Cena za neomezený internet se nejspíš bude pohybovat v podobné cenové relaci jako Eurotelu, který CDMA zřejmě nabídne za necelých 1 200 korun měsíčně včetně DPH.

EDGE je dalším vývojovým krokem GPRS a světovým standardem, který na základě nynějších licencí mohou spustit i ostatní mobilní operátoři.

Umožňuje plynulý přechod na GPRS v místech, kde nemá operátor vlastní pokrytí, a je vhodná spíše pro hustě osídlené oblasti, zatímco CDMA dokáže pokrýt celé území za výrazně nižší náklady. V tuto chvíli již T-Mobile EDGE provozuje na Slovensku a v Maďarsku.

Výhodou EDGE na rozdíl od CDMA je skutečnost, že EDGE již dnes podporuje řada mobilních telefonů. Naopak CDMA je možné zatím provozovat pouze na speciálních zařízeních v podobě USB modemů nebo počítavých karet PCMCIA, která je nutno zakoupit zvlášť.

Anketa

Která technologie je podle vás lepší?
CDMA (Eurotel)
38,4 %
EDGE (T-Mobile)
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám