Hlavní obsah

T-Mobile podal stížnost proti rychlému internetu Eurotelu

– PRAHA

Mobilní operátor T-Mobile začátkem týdne podal stížnost Evropské komisi týkající se chystaného spuštění vysokorychlostního mobilního internetu konkurenčním Eurotelem. Ten získá po spuštění sítě exkluzivní postavení a znevýhodní konkurenci, což je v rozporu s právem unie.

Foto: Techmania Science Center

Výročí letu Jurije Alexejeviče Gagarina připomene Techmania Science Center v Plzni třemi atraktivními přenáškami v novém 3D Cinema.

Článek

Podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka je konkurence nutnou podmínkou pro pokles cen a stejně jako u volání z mobilu by mělo více nabídek existovat i u CDMA. "Chceme, aby stejná konkurence fungovala i v rychlém mobilním internetu a myslíme si, že dny, kdy v této zemi někdo mohl mít monopol, by se už neměly vrátit," uvedl. Eurotel se zatím ke stížnosti odmítl vyjádřit.

Konkurenční operátoři nepochodili u ČTÚ

Eurotel buduje CDMA v pásmu 450 MHz, které získal v roce 1991 na 20 let pro analogovou mobilní síť NMT s předčíslím 601. ČTÚ již dříve uvedl, že nebude kmitočty přidělovat dalším operátorům. Ti nepochodili ani s žádostí, aby Eurotel v okamžiku spuštění služby přišel s velkoobchodní nabídkou. "Žádosti tohoto druhu považujeme za předčasné, protože sami ještě zmíněnou službu neposkytujeme," řekla mluvčí Eurotelu Diana Dobálová.

Komerční start CDMA 2. srpna

CDMA mělo fungovat již v květnu, ale kvůli prodlouženému zkušebnímu provozu Eurotel přijde s komerční nabídkou až od počátku srpna. Tu by měl představit příští pondělí na tiskové konferenci.

Zkušební provoz se protáhl kvůli rušení sousedních frekvencí, kde například vysílá televize. Eurotel do CDMA investoval kolem 400 milionů korun.

Mobilní internet přes CDMA v podání Eurotelu by měl nabídnout rychlost připojení pohybující se okolo 200 Kbit/s, což je přibližně pětinásobek současné rychlosti připojení přes GPRS. Eurotel službu nabídne jako možnou alternativu k nabídce ADSL od mateřského Českého Telecomu. Cena by se měla pohybovat okolo 1 200 korun měsíčně.

Zákazníci mobilních operátorů mohou v současnosti využívat pro přístup na internet technologii GPRS. Ta je však pomalá a umožňuje připojení rychlostí jen kolem 50 Kbit/s za cenu přibližně 800 Kč měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám