Hlavní obsah

Symantec: Windows Vista bude děravější než XP

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha Microsoftu vyvinout bezpečnější operační systém než současný Windows XP, může přijít vniveč, tvrdí experti výrobce antivirů Symantec. Programový kód Visty totiž obsahuje mnoho softwarových závad, uvedla společnost.

Článek

Nejnovější testovací verze operačního systému Windows Vista v sobě skrývá spoustu bezpečnostních mezer. Z krátkodobého hlediska tak bude "moderní" Windows děravější než varianta XP, která stolními počítači obíhá již pět let.

Mezi hlavní důvody, které dělají Symantecu, jakožto poskytovateli bezpečnostních technologií nejen pro systémy Windows vrásky na čele, a kvůli nimž je Vista děravá, jak zákon káže, řadí Symantec nedávné úsilí Microsoftu, kdy firma "odstranila velkou část dříve zkoušeného programového kódu a nahradila jej čerstvě napsaným s novými problémy a defekty."

V dlouhodobém měřítku lepší, v krátkodobém ne

Symantec se domnívá, že tato okolnost může sice zvýšit bezpečnost Visty v dlouhodobějším měřítku, kdy Microsoft vychytá veškeré softwarové závady, v tom krátkodobém však nebude bezpečnost nových Windows na příliš dobré úrovni.  

S prvními spekulacemi, že Microsoft nahrazuje až 60 % softwarového kódu Visty přišel koncem března poměrně neznámý australský technologický web Smart House.

Microsoft tehdy kritický text ostře odmítl, firma uvedla, že se jedná o pouhou "spekulaci, která není postavena na reálných faktech." [celá zpráva]

Microsoft pravděpodobně Vistu opět odloží

Na každém šprochu však bývá pravdy trochu a nové informace o nahrazení části starého programu novým se vynořily o několik týdnů později. V té době je již ani Microsoft neměl sílu dementovat. Společnost raději uvedla, že celý systém potřebuje ještě "doladit".

Termín vydání nových Windows byl vzápětí odsunut z druhé poloviny tohoto roku na leden příštího. S tím však nesouhlasila řada odborníků, podle nichž je nemožné takhle rychle uvést čerstvě přepracovaný operační systém na trh. [celá zpráva]

Například známá analytická společnost Gartner se domnívá, že změny, které provedl výrobce Windows ve Vistě jsou natolik komplexní, že nebude možné vydat OS dříve než ve druhém kvartále roku 2007. Gartner nejspíše uhodil hřebíček na hlavičku - v polovině července totiž i hlava Microsoftu Bill Gates připustila, že je jen 80% šance na to, aby byla systém dokončen podle několikráte již upravovaného plánu, tedy v lednu 2007. [celá zpráva]

Anketa

Začne Microsoft prodávat operační systém Windows Vista v lednu 2007?
Ano
15,6 %
Ne
84,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3456 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows Vista chce tvrdě zatočit s piráty

Operační systém Windows Vista bude obsahovat pokročilé, údajně až dosud nevídané úrovně zabezpečení přehrávaného videa proti kopírování. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám