Hlavní obsah

Spojené státy nebudou jediné, na technologické giganty si došlápne také Evropská unie

– Brusel
Novinky, bri

V minulém týdnu svět obletěla zpráva, že američtí zákonodárci mají na mušce americké podniky, jako jsou Amazon, Apple, Google či Facebook. Došlápnout si na technologické giganty má nicméně v plánu také Evropská unie, informoval o tom v pondělí server Financial Times s odvoláním na informované zdroje.

Foto: Patrick Sison, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Restrikce mají být přitom v Evropě větší než v USA. Za velkou louží se totiž v současnosti zabývají skutečně jen čtyřmi nejsilnějšími hráči na trhu – tedy zmiňovanými společnosti Amazon, Apple, Google a Facebook, ale v Evropě mají zákonodárci na mušce podle Financial Times hned 20 velkých podniků.

O jaké firmy má jít konkrétně, zatím nebylo upřesněno. Lze nicméně předpokládat, že půjde přinejmenším o čtyři stejné společnosti jako v USA. Seznam by měl být vytvořen podle jasných kritérií – například podílu na trhu či počtu uživatelů.

Apple, Google i Facebook. Spojené státy si došlápnou na technologické giganty

Internet a PC

Chystaná opatření by měla zajistit, že bude omezena tržní síla dotčených podniků. Technologické giganty by musely podle plánu plnit přísnější regulační nařízení než jejich menší konkurenti, což by podle očekávání mělo vést k potlačení monopolních praktik.

Podle Financial Times by nová pravidla měla donutit větší podniky sdílet data s konkurenty a být tak více transparentní v otázce toho, jak pracují s informacemi a jak je shromažďují.

V USA chtějí firmy rozdělit

V USA se omezením technologických gigantů již zabýval právní podvýbor americké Sněmovny reprezentantů. Navrhované změny, které se vysloveně týkají zmiňovaných společností Amazon, Apple, Google a Facebook, by podle zveřejněného návrhu mohly vést až k nucenému rozdělení těchto společností.

Hlavní slovo v podvýboru americké Sněmovny reprezentantů mají členové opoziční Demokratické strany. Podvýbor má na starosti také antimonopolní záležitosti.

Zpráva navrhuje změnit zákony takovým způsobem, aby „lépe odpovídaly digitálnímu věku“. Obsahuje celkem 450 stran, opoziční demokraté nicméně během ročního zkoumání prošli dohromady zhruba 1,3 milionu dokumentů.

Republikáni prezidenta Donalda Trumpa nicméně mají k návrhům připomínky, nelíbí se jim především ta část, která pojednává o rozdělení firem. Takové řešení by totiž podle odpůrců znamenalo, že se například Facebook bude muset zbavit Instagramu a WhatsAppu. Google by pak nemohl být propojen s YouTubem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám