Hlavní obsah

Německý antimonopolní úřad vyšetřuje firmu Amazon

Berlín

Německý antimonopolní úřad vyšetřuje vztahy americké společnosti Amazon s obchodníky, kteří prodávají zboží prostřednictvím jejích internetových stránek. V rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung to řekl prezident úřadu Andreas Mundt. Amazon je největší internetový obchod na světě a Německo je jeho druhým největším trhem po Spojených státech, upozornila agentura Reuters.

Foto: Mike Segar, Reuters

Článek

"Vyšetřujeme, zda a jak Amazon ovlivňuje způsob, jakým obchodníci stanovují ceny," uvedl Mundt.

Během prvních měsíců pandemie nemoci covid-19, kdy byla řada tradičních obchodů zavřena a spotřebitelé více nakupovali prostřednictvím internetu, se podle Mundta objevily stížnosti, že Amazon zablokoval některé obchodníky kvůli údajně příliš vysokým cenám. "Amazon nesmí být kontrolorem cen," uvedl Mundt. Dodal, že úřad nyní zkoumá informace, které mu Amazon na vyžádání poskytl.

Apple je pod drobnohledem ruského antimonopolního úřadu. Kvůli aplikacím

Software

Mluvčí společnosti Amazon podle agentury Reuters uvedla, že cílem firemní politiky je zajistit, aby partneři podniku stanovovali konkurenční ceny.

"Prodávající partneři Amazonu si v našem obchodě stanovují vlastní ceny produktů," uvedla mluvčí. "Naše systémy jsou nastaveny tak, aby podnikly opatření proti neopodstatněně prudkému zvyšování cen," dodala.

Amazon se už loni s německým antimonopolním úřadem dohodl na úpravě podmínek pro poskytování služeb prodejcům. Úřad na základě této dohody ukončil předchozí sedmiměsíční vyšetřování podniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám