Hlavní obsah

Šéf nechvalně známé společnosti Cambridge Analytica odstoupil z funkce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující šéf britské společnosti Cambridge Analytica Alexander Tayler odstoupil ve středu večer z funkce. Podnik, který se zodpovídá ze zneužití dat desítek miliónů uživatelů Facebooku, o tom informoval na svých internetových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Tayler působil ve vedoucí pozici velmi nejistě.

Článek

„Alexandr Tayler odstoupil z funkce generálního ředitele společnosti Cambridge Analytica. Rádi bychom tímto poděkovali panu Taylerovi za jeho služby pro náš podnik, a to především v tomto náročném období,“ uvedlo představenstvo v tiskovém prohlášení.

Důvody, proč Tayler odstoupil, sděleny nebyly. Již dříve se nicméně proslýchalo, že Tayler se na takto vysoké místo „necítí“. V televizních rozhovorech se pravidelně červenal a šlo skutečně vidět, že před kamerami rozhodně není ve své kůži.

Otazník taktéž visí nad tím, kdo nyní britský podnik povede. Podle listu The Wall Street Journal by nicméně mělo jít o Juliana Wheatlanda, který doposud působil v jedné z poboček britské společnosti.

Tayler vedl společnost pouze pár týdnů. Kormidla se ujal v polovině března, kdy propukl skandál ohledně zneužití dat na Facebooku. Představenstvo tehdy zbavilo tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe okamžitě funkce.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Exředitel společnosti Cambridge Analytica Alexander Nix

Zneužity mohly být všechny účty

Celá aféra zasáhla citelně také samotnou sociální síť Facebook. Skandál vypukl poté, co samotní pracovníci Cambridge Analytica přiznali, že vysáli data ze zhruba 50 miliónů uživatelských účtů. Představitelé sociální sítě ale nakonec přiznali, že jich bylo až 87 miliónů. [celá zpráva]

Cambridge Analytica využila data při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta. Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování.

Minulý týden Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou. Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla ve středu zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám