Hlavní obsah

Samsungu vzrostl v posledním čtvrtletí zisk o 26 procent

– Soul

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 26 procent na devět bilionů wonů (175,3 miliardy Kč). Výsledky ovlivnil zejména vysoký zájem o čipy a obrazovky v době pandemie, kdy museli lidé ve velkém začít pracovat z domova, uvedla firma. Letošní první čtvrtletí podle ní bude kvůli silnému dolaru a expanzi výrobních kapacit slabší.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky Samsungu odpovídají předběžným údajům, které firma zveřejnila na začátku měsíce. V období od loňského října do prosince se její provozní zisk oproti předchozímu roku zvýšil o 26,35 procenta. Tržby vzrostly o 2,78 procenta na 61,5 bilionů wonů (1,2 bilionu Kč).

Zisk firmy, která je největším světovým výrobcem paměťových čipů a chytrých telefonů, za celý rok 2020 činil 36 bilionů wonů (697 miliard Kč), což je oproti roku 2019 růst o 29 procent.

„V roce 2021 společnost očekává oživení celkové globální poptávky, bude ale přetrvávat nejistota spojená s možností dalších vln pandemie covidu-19,” citovala z prohlášení Samsungu agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám