Hlavní obsah

Rychlejší internet přes pevnou linku nabídne i Vodafone

Novinky, bri

Zákazníci T-Mobile a O2 mohou již nyní využívat technologii bondingu, díky které se zvýší rychlost internetových přípojek přes pevnou linku až dvojnásobně. Stejnou technologii se chystá nasadit pro běžné zákazníky v rámci své sítě také Vodafone, firemní klientela ji může využívat již nyní.

Foto: archív operátora

Takto vypadá Terminátor, který je pro chod bondingu nezbytný.

Článek

„Vodafone letos spustil svoji gigabitovou síť a aktuálně už více než 1,4 milionu domácností a firem nabízí připojení s rychlostí 1 Gb/s. To je mnohonásobně vyšší rychlost, než jakou umožňuje zmíněný bonding. Žádná jiná firma v Česku nedokáže připojit k tak rychlému internetu tolik domácností a firem,“ prohlásil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

„Bonding VDSL můžeme nyní nabídnout velké části našich firemních zákazníků. Pro nefiremní zákazníky ho v budoucnu také nabídneme, dosud se ale prioritně věnujeme naší gigabitové síti, která nabízí opravdu mnohem vyšší rychlost,“ doplnil Luštinec.

Kdy přesně budou moci běžní zákazníci bonding využívat, však neupřesnil.

Internet bude rychlejší. Terminátora nasadí také T-Mobile

Mobil

Bonding pro statisíce lidí

U T-Mobilu a O2 je bonding dostupný pouze na vybraných přípojkách – jeho využití totiž není možné v úplně všech lokalitách. I tak by ale měly získat rychlejší připojení statisíce lidí. „To znamená, že rychlejší DSL připojení bude oproti minulosti nově dostupné až pro třetinu zákazníků,“ podotkl již dříve Zdeněk Spurný, manažer služeb pro domácnosti T-Mobile.

K dosažení dvojnásobné rychlosti je potřeba, pokud je to technicky možné, využít pro internetové připojení dva metalické kabely – dvě kroucené dvoulinky – místo jednoho. O sloučení přenosové kapacity, a tedy i rychlosti z obou kabelů, se následně postará zařízení jménem Terminátor, které mezi zásuvkou a DSL modemem vždy odborně nainstaluje technik.

Foto: archív operátora

Schéma zapojení sítě prostřednictvím bondingu.

Terminátor je zdarma a zákazník za něj nehradí žádný měsíční pronájem ani jiný poplatek. Rychlejší připojení mohou přitom využít noví i stávající zákazníci. Zákazníky, kterých se technologické vylepšení týká, plánuje T-Mobile oslovit s nabídkou přechodu na vyšší rychlost.

Prakticky to samé platí také pro zákazníky 02, jak Novinky.cz informovaly již dříve. Zda mohou lidé využívat novou rychlost připojení prostřednictvím bondingu, je možné ověřit přímo na stránkách O2.

Bonding zvýší rychlost internetu přes pevnou linku na dvojnásobek

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám