Hlavní obsah

Internet bude rychlejší. Terminátora nasadí také T-Mobile

Novinky, bri

Společnost O2 oznámila již minulý týden, že bude od prosince nabízet rychlejší připojení díky technologii bondingu, která využívá zařízení zvané Terminátor. Ve čtvrtek se stejnou nabídkou přispěchal také T-Mobile, také jeho zákazníci tedy budou moci využít rychlejší připojení přes pevnou linku.

Foto: archív operátora

Takto vypadá Terminátor, který je pro chod bondingu nezbytný.

Článek

„Letošní rok ukázal, že pevný internet s rychlostí 20 megabitů prostě nestačí. Je skvělé, že díky bondingu máme nyní možnost nově nabídnout rychlosti 100 nebo 50 Mbit pro téměř 1,5 milionu adres, tedy domácností nebo firem v Česku,“ prohlásil Zdeněk Spurný, manažer služeb pro domácnosti T-Mobile.

V praxi to znamená, že zákazníkům se mohou rychlosti připojení oproti stávajícím podmínkám zdvojnásobit. Samozřejmě se to týká pouze těch přípojek, u kterých bude bonding dostupný – jeho využití totiž není možné v úplně všech lokalitách.

Rychlejší internet pro statisíce lidí

I tak by ale měly získat rychlejší připojení statisíce lidí. „To znamená, že rychlejší DSL připojení bude oproti minulosti nově dostupné až pro třetinu zákazníků,“ konstatoval Spurný.

K dosažení dvojnásobné rychlosti je potřeba, pokud je to technicky možné, využít pro internetové připojení dva metalické kabely – dvě kroucené dvoulinky – místo jednoho. O sloučení přenosové kapacity, a tedy i rychlosti z obou kabelů, se následně postará zařízení jménem Terminátor, které mezi zásuvkou a DSL modemem vždy odborně nainstaluje technik.

Foto: archív operátora

Schéma zapojení sítě prostřednictvím bondingu.

Terminátor je zdarma a zákazník za něj nehradí žádný měsíční pronájem ani jiný poplatek. Rychlejší připojení mohou přitom využít noví i stávající zákazníci. Zákazníky, kterých se technologické vylepšení týká, plánuje T-Mobile oslovit s nabídkou přechodu na vyšší rychlost.

Prakticky to samé v bledě modrém platí také pro zákazníky O2, jak Novinky.cz informovaly již dříve. Zda mohou lidé využívat novou rychlost připojení prostřednictvím bondingu, je možné ověřit přímo na stránkách O2.

Bonding zvýší rychlost internetu přes pevnou linku na dvojnásobek

Internet a PC

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám