Hlavní obsah

Rok 2006 bude obdobím cílených počítačových útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytici IBM očekávají v roce 2006 velký rozvoj kybernetického zločinu od globálních útoků směrem k menším, které budou vedeny proti konkrétním organizacím za účelem vydírání. Změní se však způsob provedení tohoto zločinu - vzhledem k tomu, že jsou software a sítě bezpečnější než dříve, budou k útoku využity nejzranitelnější články firem - jejich zaměstnanci.

Článek

Podle zprávy týmu IBM Global Security Intelligence, byla nebezpečnost počítačových útoků po většinu minulého roku na střední úrovni. Červ Zotob sice v mezinárodním měřítku vyvolal velkou pozornost, jeho dopad totiž pocítily známé mediální organizace [celá zpráva], ale celkově globálních incidentů se škodlivým softwarem ubylo.

V minulém roce se však ve větší míře objevily kriminálně motivované spamy (nevyžádané zprávy), škodlivý software a další útoky proti informačním systémům. Ve Spojených státech došlo v souvislosti s tímto k zatčením mnoha tzv. kybernetických zločinců. [celá zpráva

Hlavní typy útoků v roce 2006

Útoky zevnitř - zatímco software je bezpečnější, slabým článkem společností a organizací budou zaměstnanci. Zločinci se budou snažit přesvědčit koncové uživatele ke spuštění útoku, místo aby ztráceli čas zdlouhavým odhalováním slabin používaného softwaru.

"IBM se domnívá, že se prostředí změnilo - se zvýšeným zabezpečením většiny systémů a s přísnějšími postihy vstupují na scénu organizovaní specialisté. To znamená, že útoky budou přesněji zacílené a mohou potenciálně napáchat větší škody," uvedl Cal Slemp, viceprezident IBM pro zabezpečení a ochranu osobních údajů.

Rozvíjející se trhy - kybernetičtí zločinci zneužívají špatnou mezinárodní spolupráci v boji proti elektronickému zločinu a s minimálním osobním rizikem vedou útoky přes hranice do jiných zemí. Stoupá tak hrozba ze strany rozvíjejících se a rozvojových zemí.  Původce útoků je pak velice obtížné vystopovat, statistiky už dnes prokazují, že jsou útoky čím dál častěji vedeny například z východní Evropy a z Asie, kde jsou sankce mírnější a prosazování práva je omezené.

Blogování - aneb vedení internetových deníčků zvyšuje možnost úniku důvěrných podnikových dat.

Rychlé posílání zpráv - Botnety, softwaroví roboti, kteří ovládají systémy bez vědomí majitele, budou nadále představovat jednu z největších hrozeb na internetu. Novější botnety, které se díky své malé velikosti mohou lépe skrýt, se při šíření pravděpodobně zaměří na sítě rychlých zpráv a na další sítě typu pear-to-pear, aby mohly řídit a ovládat infikované systémy.

Mobilní zařízení - V posledním roce podstatně vzrostlo množství škodlivého softwaru, který napadá mobilní telefony, kapesní počítače a další bezdrátová zařízení. Tvůrcům těchto programů se však zatím nepodařilo uskutečnit žádné rozsáhlé útoky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Virus napadl v Helsinkách mobilní telefony

Na atletickém mistrovství světa v Helsinkách bylo minulý týden infikováno virem několik mobilních telefonů. Bezpečnostní experti sice hovoří pouze o dvanácti...

Výběr článků

Načítám