Hlavní obsah

Robot operuje na dálku

Novinky, Jan Novák

Chirurgičtí roboti provádějící na dálku i velmi složité operace v těle pacienta jsou vizí medicíny 21. století. Vědci nedávno vyzkoušeli přístroj, který během zákroku operatér ovládá hlasovými povely.

Foto: Archív Centra Prediko

Ilustrační foto 2D ultrazvuku

Článek

Běžné operace stále častěji nahrazují laparoskopické zákroky, kdy se lékař nedostává do nitra pacientova těla velkým řezem, ale malými otvory jsou dovnitř zaváděny speciální nástroje a endoskopy umožňující vizuální kontrolu. Proti běžným operacím jsou mnohem šetrnější, doba rekonvalescence kratší - ale současně obvykle také kladou vyšší požadavky na zručnost chirurga. Složitější zákroky (například operace srdce) jsou zatím na samé hranici možností laparoskopie prováděné lékařem, nebo i za ní. Odborníci proto předpokládají, že v budoucnosti lékaři přenechají vlastní provedení na dálku řízenému robotu, kterého budou ovládat z operujícího trenažéru.

Kalifornská firma Computer Motion nedávno vyvinula dálkově ovládaný chirurgický systém AESOP, který lékař řídí verbálně. Jeho součástí je software rozpoznávající hlas a zvuková karta s nahrávkou povelů od operatéra, který bude zákrok provádět. Ten sleduje na monitoru záběry z kamery v endoskopu zavedeném do těla pacienta a říká robotické paži opatřené speciálními chirurgickými nástroji, co má udělat v příštím okamžiku.

Další generací tohoto systému je nástroj Zeus, který může provádět i mimořádně jemné mikrochirurgické zákroky. Je uspořádán tak, aby lékaři mohli jeho robotickou paži ovládat vsedě z ergonomicky uspořádaného kontrolního pracoviště. Díky tomu, že už nemusí nad pacientem stát, se nedostavuje únava a stres tak rychle, což je důležité zejména při komplikovaných zákrocích trvajících celé hodiny.

O zařízení již projevila zájem americká kosmická agentura, která přispívá na jeho další vývoj. Předpokládá, že by mohlo sloužit nejen pro provádění lékařských zákroků na kosmických stanicích a pilotovaných lodích, ale také jako univerzální opravářský nástroj, kterým by byly vybavovány automatické meziplanetární sondy.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrak pro myslící stroje

Jedním z největších problémů při konstrukci robotů je dát jim zrak, který by umožňoval orientaci v trojrozměrném prostoru. Více než 30 let se odborníci snaží...

Obrazový čip pro vědecké přístroje

Zobrazovací čip DICE určený pro kamery, spektroskopy a další vědecké přístroje v kosmických sondách, podmořských robotech, geologických přístrojích...

Léčebná genetika se neobejde bez informatiky

Přestože se mnoho lidí genetiky obává, v kombinaci s elektronikou a počítačovými technologiemi může přinést převratné objevy. Nejen v teoretické biologii:...

Výběr článků

Načítám