Hlavní obsah

Pravidla pro obchodování s kryptoměnami splňuje málo firem, zjistil britský regulátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mnoho firem, které obchodují s kryptoměnami, nesplňuje britská pravidla proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Informoval o tom ve čtvrtek britský Úřad pro finanční etiku (FCA). Ilustruje to, že některé části rozvíjejícího se odvětví mají problém s dodržováním standardů, napsala agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnosti, jejichž podnikání se váže na kryptoměny, se před zahájením své činnosti musí od ledna registrovat u úřadu FCA. Tento regulátor dohlíží na dodržování britských zákonů, které mají předejít praní špinavých peněz a financování terorismu. "Úřad FCA zaregistruje pouze ty firmy, u nichž si je jistý, že mají zavedené procesy, které tyto aktivity identifikují a zabrání jim," uvedl regulátor.

Úřad dosud registroval pět firem. K 12. květnu mělo dalších 90 společností dočasnou registraci, která jim umožňuje fungovat, zatímco regulátor vyhodnocuje postupy firmy. Tento status ale FCA nepovažuje za náležitý.

Írán zakázal těžbu kryptoměn. Kvůli vysoké spotřebě elektřiny

Internet a PC

Konečný termín, do kterého může platit dočasná registrace, úřad prodlouží z letošního 9. června na březen 2022. Celkem 51 firem žádost o registraci stáhlo a nemůže dál podnikat.

Kryptoměny se poslední dobou potýkají s kritikou po celém světě. Řada významných činitelů, včetně americké ministryně financí Janet Yellenové a šéfky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové, vyjádřila obavy v souvislosti s používáním kryptoměn k praní špinavých peněz, k financování terorismu a k dalším nezákonným aktivitám.

V dubnu se rozhodla zakázat kryptoměny při platbách turecká centrální banka, protože je podle jejího názoru doprovází vysoké riziko. Indická centrální banka v květnu neoficiálně vyzvala finanční instituce a další poskytovatele úvěrů, aby přerušili vazby s kryptoměnovými burzami a obchodníky.

Symptom bubliny na finančním trhu

Kryptoměny jako bitcoin jsou "fraška" a symptomy bublin na finančním trhu, konstatoval ve čtvrtek na konferenci Pascal Blanque ze společnosti Amundi, která je největším správcem investic v Evropě. "Na bitcoin se bude vzpomínat jako na impulz, proč centrální banky přijaly digitální měny," dodal. "Hudbu pak vypnou" centrální banky a vlády, uzavřel Blanque.

Digitální měny centrálních bank nejsou totožné s kryptoměnami, jako je bitcoin. Vydávat je a kontrolovat se chystají úřady, zatímco zastánci kryptoměn si je pořizují kvůli jejich proklamované nezávislosti.

Velký pád i vzestup. Bitcoin je jako na houpačce

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám