Hlavní obsah

Pouzdro chrání před nárazem i poškrábáním

Novinky, Jana Linková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli výrobci mobilních telefonů nabízejí různě zdokonalené modely, pro většinu z nich stále platí jsou to elektronické přístroje, jsou tedy křehké. Proto je potřeba s nimi zacházet alespoň s minimální ohleduplností. Tím nejmenším, co může každý majitel mobilu pro svého miláčka udělat, je pořídit mu pouzdro.

Foto: archiv kapely

Lordi

Článek

"Výběr pouzdra na mobilní telefon závisí především na konkrétním modelu přístroje. Zatímco na některé mobily lze vybírat mezi mnoha různými typy pouzder, u méně častých nebo starších bývá někdy potřeba trochu improvizovat," vysvětluje na úvod Karel Mařík, majitel prodejny www.kryty.cz.

Brašničku, nebo obal?

Pouzdra na mobilní telefony lze rozdělit do dvou základních skupin podle toho, zda se z nich přístroj při používání vyjímá, nebo ne.

Výrobky první skupiny mají nejčastěji podobu malých brašniček připevněných k opasku, případně různě uzavíratelného textilního sáčku. Jeho předností je lepší možnost polstrování, a tedy i větší bezpečí při pádu na zem. Ne každému musí být však příjemné telefon při každé příležitosti z pouzdra vyjímat.

Obaly, z nichž se telefon nevyjímá, mívají minimálně část překrývající přední panel s ovládacími prvky a displej z čirého měkkého materiálu. Víc než proti nárazu chrání telefon proti odření (například od klíčů v tašce), ale také proti znečištění. Jsou ideální například pro práci ve stavebních či výrobních provozech.

Pro co největší bezpečnost pak někteří majitelé volí kombinaci obou typů obalů, tj. mají telefon nastálo v tenčím pouzdře, z nějž jej nevyjímají, a zároveň jej nosí například v brašničce u pasu.

Trend: průhledné obaly

Mezi pouzdry, která se z telefonů nesnímají, představují v současnosti jednoznačně nejoblíbenější skupinu ta, která jsou vyrobena z jednoho kusu čirého plastu. Tato vlastnost je důležitá zejména v očích mladších majitelů, kteří si na svém přístroji rádi střídají výměnné kryty. Zmiňované obaly jsou - na rozdíl od jejich předchůdců - již bez výstupku na zadní straně, k němuž se přichycoval otočný klip pro připevnění na opasek. Praxe ukázala, že klip využíval jen málokdo, byl zbytečně robustní, a tak jej většina majitelů nakonec odepnula a nosila telefon bez něj. I tyto obaly jsou však stále na trhu.

První pouzdra, která se z telefonu nesnímala, byla ovšem kožená (případně koženková). Pouze přední část měly průhlednou, aby bylo vidět na displej a tlačítka. Tyto obaly jsou opatřeny sponou pro zasunutí za opasek a očkem s tkaničkou pro zavěšení na ruku. Hezčí vzhled a delší trvanlivost mají kožené varianty, koženkové jsou samozřejmě levnější.

Všechny tři typy pouzder se prodávají za částky okolo 150 korun, pouze cena koženkových modelů nepřesahuje stokorunu.

Společenské, country, módní i sportovní střihy

Pouzdra, z nichž se telefony vyjímají, se vyrábějí v několika poměrně odlišných střihových variantách. Například módně laděné obaly mají tvar spíše váčku na vrchní straně zapínaného, například na patentku nebo suchý zip. Může nést značku některého ze známých módních návrhářů a často se pyšní velice pestrým designem (v nabídce je například ethno). Jejich hodnota - coby obalu na telefon - je především estetická. Ceny se obvykle pohybují v rozpětí od 200 do 400 korun, hlavním materiálem jsou přírodní i umělé textilie.

Ochrannou funkci mají spíše brašničky a pouzdra sportovního stylu. Jsou více či méně polstrované, mnoho z nich lze upevnit na opasek (například pomocí popruhu na suchý zip, případně pomocí kovové spony). Jiné se zavěšují na krk. Barevné kombinace odpovídají sportovním účelům, převládají odstíny modré, šedé, khaki a černé. Ceny těchto pouzder se pohybují od 300 do 400 korun.

Velkou oblibu si získala hned na počátku pouzdra ze silné kůže. Vyrábějí se v různé kvalitě provedení, čím jemnější práce a elegantnější vzhled, tím vyšší cena. I tato pouzdra relativně dobře chrání telefon před nárazy. Všechna mají klip nebo sponu pro připnutí k opasku. Ceny začínají na hranici 350, běžnější ceny se ale pohybují okolo 500 korun.

Reklama

Související články

Mobilní kancelář není jen sen

Pod pojmem mobilní kancelář si mnozí představují především notebook připojený přes mobilní telefon k internetu. Ve skutečnosti může být mobilní kancelář mnohem...

Výběr článků

Načítám