Hlavní obsah

Počítačový vir odeslal na síť testy střel země-vzduch

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový červ známý jako Antinny dělá v Japonsku pěknou paseku. Virus už napadl nejen domácí počítače, ale také nemocniční a armádní systémy a vesele z nich odesílá informace na internet. Například se zde dočtete, jak dopadly testy japonských raket typu země - vzduch.

Foto: Novinky
Článek

Šíření viru napomáhá podle bezpečnostních expertů také to, že si řada Japonců nosí práci z kanceláří domů, počítačové viry pak přenášejí z vlastních PC do podnikových sítí.

Antinny se šíří prostřednictvím peer-to-peer softwaru (zejména japonskou obdobou aplikace Napster - Winny). List "vyzrazených tajemství", které má tento počítačový červ na svědomí, je již poměrně dlouhý a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se jeho prodlužování mělo brzy zastavit.

Na internetu si lze dočíst o kjótských trestancích

Na internet tak například Antinny zaslala údaje o více než 10 000 vězních z kjótského nápravného zařízení, z počítače nejmenovaného policisty se na síť dostaly citlivé informace o obětech zločinců včetně zpráv vyšetřovatelů.

Síť však pohltila a dále vydala zhruba tři desítky přístupových letištních kódů, které si v domácím počítači uchovával profesionální letec. Vyhledat své osobní záznamy o chirurgických výkonech provedených v soukromé japonské nemocnici si rovněž může na internetu přibližně tři tisíce pacientů. 

Antinny poškodil i armádu

A aby nebylo úniků informací z počítačů málo, postěžovala si rovněž japonská armáda, že se jí na světovou síť dostaly supertajné záznamy o testech raket typu země - vzduch a simulované krizové operaci "Battle Scenario Training". 

Počítačoví specialisté považují Antinny za počítačového červa s poměrně malou nebezpečností. Dodávají však, že je Antinny velmi dobře vybavena k tomu, aby odesílala z napadených počítačů citlivé informace na světovou síť. Antinny však není na internetu žádným nováčkem - brouzdá jím již řadu let. Stále se však objevuje v nových a nových variantách.   

Reklama

Výběr článků

Načítám