Hlavní obsah

Označujte zásilky z Tchaj-wanu podle čínských pravidel, žádá Apple dodavatele

Cupertino

Americká společnost Apple požádala své dodavatele, aby zásilky z Tchaj-wanu označovali podle čínských celních pravidel. Technologická firma se tím chce vyhnout zadržování dodávek k zevrubné kontrole, napsal japonský web Nikkei Asia. Napětí mezi Čínou a Spojenými státy se vystupňovalo po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

 
Článek

Výrobce iPhonů oznámil dodavatelům, že Čína začala prosazovat dlouhodobé pravidlo, podle něhož musejí být součástky a komponenty vyrobené na Tchaj-wanu označeny jako vyrobené buď na "Tchaj-wanu, v Číně", nebo v "čínské Tchaj-peji".

Společnost Pegatron, která montuje iPhony, uvedla, že její továrna v pevninské Číně funguje normálně. Reagovala tím na zprávu médií, že dodávky do továrny Pegatronu v Číně zadrželi ke kontrole čínští celníci.

Apple nechce být závislý na Číně, zkoumá výrobu v Indii a Vietnamu

Hardware

Nová generace iPhonů

Tchajwanští dodavatelé a partneři Foxconn a Pegatron zvyšují výrobu, protože Apple se chystá v září uvést na trh novou generaci iPhonů s číslovkou 14 v názvu.

Apple připravuje podle dosavadních spekulací na letošní rok čtyři nové modely iPhonů předběžně označované jako iPhone 14, 14 Pro, 14 Max a 14 Pro Max. Modely iPhone 14 a Pro budou mít displej o úhlopříčce 6,1 palce (15,5 cm) a modely Max a Pro Max 6,7 palce (17 cm). Nikkei také loni v červenci uvedl, že Apple letos ukončí výrobu přístroje iPhone mini s úhlopříčkou 5,4 palce (13,7 cm).

Aktuálně jsou tím nejlepším v nabídce společnosti Apple chytré telefony s číslovkou třináct, které si odbyly premiéru loni na podzim.

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Porovnání iPhonů 13 Pro Max a 13 Pro

Nezávislost Tchaj-wanu

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky "jedné Číny" na ostrově neexistuje samostatná politická entita a Peking se staví proti tomu, aby ostrov vedl vlastní jednání se zahraničními vládami.

Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje vláda jedné politické strany

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám