Hlavní obsah

Ruská drahota. Elektronika tam stojí výrazně víc než v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád rublu se sice ruské centrální bance podařilo alespoň papírově zastavit a růst inflace zkrotit, přesto minimálně v oblasti spotřební elektroniky ruští občané zdražení v důsledku války na Ukrajině nadále znatelně pociťují. Redakce Novinek se podívala na ceny mobilních telefonů či herních konzolí v některých ruských e-shopech a v porovnání s cenami v Česku bylo sledované zboží výrazně dražší.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Článek

Průměrná cena mobilního telefonu v Rusku dosáhla v květnu na 12 991 rublů (5 890 Kč), ukazují data statistického serveru Statista. To je oproti březnu, kdy průměrná cena byla na 14 114 rublech, sice pokles, přesto se meziročně stále jedná o čtvrtinový nárůst.

V porovnání s cenami konkrétních modelů v Česku je pak rozdíl mnohdy ještě markantnější. Novinky se v rámci menšího průzkumu ruských e-shopů podívaly na vybrané modely telefonů značek Huawei, Xiaomi, ZTE a Apple, přičemž v některých případech vyšly stejné telefony v Rusku klidně i o více než 75 procent dráž.

Opravdu dramatický rozdíl je zejména u produktů americké společnosti Apple. Největší ruský maloobchodní řetězec spotřební elektroniky M.video nabízí na svém e-shopu iPhone 13 (128 GB) za 82 999 rublů (37 420 Kč). Čeští spotřebitelé si tento model pořídí u ověřeného prodejce už od 20 tisíc korun.

Apple i Samsung Rusko opustily. Využili toho čínští výrobci

Mobil

Je ovšem na místě uvést, že M.video měl ze sledovaných e-shopů nejvyšší ceny, takže například u jiného prodejce Telemarket24 se iPhone 13 prodává za podstatně nižší částku 58 490 rublů (26 520 Kč). Vyšší třída s větší kapacitou uložiště – iPhone 13 Pro (512 GB) se pak prodával od 106 490 rublů (48 300 Kč). Naproti tomu v Česku ho u běžných prodejců lidé pořídí už za 35 tisíc.

Zásoby Huawei se tenčí

U čínských výrobců telefonů byl cenový rozdíl víceméně stejný i přesto, že Čína je jednou z mála zemí, která udržuje s Ruskem dobré vztahy. Například vlajková loď Huawei P50 Pro se pohybovala v cenovém rozpětí od 85 485 rublů (38 770 Kč) až do 114 999 rublů (52 150 Kč). U nás začíná cena tohoto telefonu na 21 990 Kč.

V případě Huawei je ovšem nutné zmínit, že na rozdíl od iPhonů, které jsou ze skladových zásob stále dostupné, nabízely některé e-shopy už jen posledních par modelů této značky, některé už dokonce neměly žádné. Tím se tak nepřímo potvrzují informace z médií, že Huawei se v tichosti z ruského trhu stahuje.

U jiné čínské značky Xiaomi, jež je proslulá levnými mobily, jsme se podívali například na model Xiaomi Redmi 10C (128GB). Na e-shopu Lite-Mobile jsme ho našli za 13 390 rublů (6 070 Kč). V Česku si ho lze pořídit už za 3,5 tisíce Kč.

Čínský gigant Huawei se v tichosti stahuje z Ruska, začal zavírat prodejny

Mobil

I v případě ještě levnějších mobilů z Číny, od značky ZTE, které se povětšinou prodávají pod výše uvedenou průměrnou cenou, zůstal cenový rozdíl mezi Ruskem a Českem podobně velký. E-shop Telemarket24 nabízí model ZTE Blade A51 za 7 889 rublů (3 575 Kč), zatímco v Česku stojí od 2 200 Kč.

PlayStation skoro dvaapůlkrát dražší

Ještě propastnější rozdíl v ceně je u herní konzole Sony PlayStation 5. Jednodušší verze bez mechaniky se v českých e-shopech prodává od 11 790 Kč. V Rusku jsme ji našli nejlevnější a na skladě dostupnou na e-shopu Mobilo4ka za 61 990 rublů (27 215 Kč). To je pomalu dvouapůlnásobek ceny u nás.

Již zmíněný největší ruský prodejce s elektronikou M.video PlayStation 5 na skladě nemá. Podobně jako většina dalších e-shopů pouze uvádí, že produkt bude „již brzy“ k dostání. Faktem ovšem je, že nedostatek herních konzolí od Sony trápí prodejce po celém světě. Na vině je dlouhodobá čipová krize.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

„Ruský Amazon” má vymeteno

Na druhou stranu odchod mnoha západních technologických firem z Ruska je při prohlížení nabídek e-shopů poznat. Nejvíce pak překvapivě u velkého prodejce Ozon, který je označován za „ruský Amazon“. Obchod momentálně nemá na skladě ani jeden telefon, notebook či dokonce televizi. Po kliknutí na zmíněné sekce se na jeho webu objeví jen vzkaz „Je nám líto, ale nyní nejsou dostupné žádné produkty“.

Podle ředitele největšího ruského distributora digitálních a počítačových technologií Merlion Dmitrije Vinogradova se navíc v dohledné době zlevnění elektroniky na úroveň před válkou nechystá. Důvodem jsou podle něj problémy s dodávkami ze zahraničí a odchod některých firem z ruského trhu, uvedla ekonomická televize RBK.

Šedý dovoz

K úplnému vyprodání produktů západních značek ale patrně nikdy nedojde. V květnu totiž ruský parlament odsouhlasil, že dovolí maloobchodníkům dovážet ze zahraničí zboží bez souhlasu majitele ochranné známky. Tím de facto povolil takzvaný šedý dovoz zboží firem, jež ruský trh opustily. Jedná se například právě o Apple nebo třeba jihokorejský Samsung.

Ruští spotřebitelé tím sice nepřijdou o západní produkty, na druhou stranu prodejci mohou využít situace a zboží tak prodávat za vyšší ceny. Dalším problémem pak ještě může být opatření výrobců, kteří mohou na dálku omezit funkčnost svých zařízení poté, co se připojí k síti.

Výběr článků

Načítám