Hlavní obsah

Odesílání dat v optické síti zrychlí v Česku až na 500 Mbit/s

– Praha

Největší tuzemský provozovatel telekomunikačních sítí CETIN od března zvýší nabízenou rychlost odesílání dat ve své optické síti na pěti až desetinásobek. Nové tarify nabídnou stejnou rychlost pro odesílání jako pro stahování dat 250 a 500 Mbit/s, u nejvyšší gigabitové nabídky bude rychlost odesílání poloviční. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

CETIN tak podle mluvčího Adama Zbiejczuka reaguje na zvyšující se nároky spojené zejména se stále rozšířenějším využitím cloud computingu, videokonferencí či streamování. "Zájemci o tyto nové tarify je mohou získat od poskytovatelů, kteří danou akci využijí, zrychlení ovšem není automatické a záleží na nabídce providerů," dodal.

Firma před několika lety oznámila plán připojit více než 1,3 milionu domácností optickými přípojkami o rychlosti jeden Gbit/s. Letos plánuje dosáhnout na 135 000 domácností a projekty na další stovky tisíc přípojek jsou rozpracované.

Je internet pomalejší, než by měl být? ČTÚ má nový certifikovaný měřák

Internet a PC

Stávající zákazníci, využívající optické přípojky CETINu, budou moci na nové tarify přejít. Konkrétní parametry včetně ceny, přesného data spuštění nových tarifů a jejich dostupnosti pro koncové zákazníky, budou v kompetenci velkoobchodních partnerů CETINu.

Na všech optických přípojkách je dostupné stahování dat o rychlosti jeden Gbit/s. To je osmkrát více, než kolik je v současnosti průměrná rychlost downloadu na celém portfoliu služeb společnosti.

Majoritním vlastníkem CETINu je investiční skupina PPF. Ta zároveň ovládá i více než 90 procent operátora O2, od kterého se CETIN v roce 2015 oddělil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám