Hlavní obsah

Nový Blu-ray disk je velmi levný, ale nekompatibilní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blu-ray média nemají problémy s kapacitou. 50 gigabytů na jednom kotouči velikostně srovnatelného s DVD je dnes zcela postačující. Blu-ray ale trápí vysoká cena. Díky Pioneeru a Mitsubishi by měla brzy razantně klesnout. Kotouče jsou však nekompatibilní se současnými mechanikami a přehrávači.

Článek

Cena klasického Blu-ray disku s kapacitou 25 GB (jednou záznamovou vrstvou) se na českém trhu pohybuje kolem 350 korun s daní. S dvouvrstvými 50GB kotouči je to ještě horší - nekoupíte je pod 800 korun s DPH.

Společnosti Pioneer a Mitsubishi však přišly na nový způsob výroby Blu-ray disků. Takzvaná LTH (Low to High) média mají zápisové vrstvy vytvořeny z organického materiálu, díky tomu jsou mnohem levnější než jejich anorganičtí kolegové.

:. Prototyp mechaniky, která rozumí LTH Blu-ray kotoučům

Organická Blu-ray média však mají jeden háček. Nejsou kompatibilní s existujícími stolními přehrávači a počítačovými mechanikami. Plně by s nimi měla komunikovat až zařízení uvedená koncem tohoto či na jaře příštího roku, která podporují standard "Blu-ray Disc Recordable Format v1.2".

Konkurenční dvouvrstvé HD DVD kotouče již s organickou vrstvou, která zlevnila jejich výrobu, pracují asi rok. Blu-ray technologie s ní bude mít ještě potíže, třebaže Mitsubishi a Pioneer shodně tvrdí, že je výroba organických Blu-ray kotoučů levná a "změna výrobního postupu nevyžaduje velkých investic."  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám