Hlavní obsah

Na Kubě obnovili přístup k internetu, sociální sítě jsou ale nedostupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Na Kubě už je znovu přístupný internet, lidé se tam ale pořád nemohou připojit k sociálním sítím či mobilním aplikacím, přes které lze posílat vzkazy. Informovala o tom agentura AFP. Rozšíření mobilního internetu média považují za jeden z faktorů, kvůli nimž vznikly nedělní protesty. K obnově připojení vyzvala v úterý americká vláda.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Protivládní protest v Havaně

Článek

Díky mobilnímu internetu, sociálním sítím i vzkazům, které si mezi sebou lidé posílají, mají Kubánci také jiný zdroj informací než oficiální média. Zprávy se také výrazně rychleji šíří.

V Havaně byl podle AFP ve středu klid. V ulicích je ale výrazně více policejních hlídek, hlavně v blízkosti parlamentu. Z ostatních částí země je obtížnější získat informace, uvedly už dříve nevládní organizace. Ty také tvrdí, že v souvislosti s protesty bylo zatčeno nejméně 100 lidí. Kubánské úřady v úterý potvrdily také úmrtí jednoho demonstranta. Nedělní demonstrace byly největší za posledních zhruba 30 let.

Protesty na Kubě mají první oběť

Amerika

Mezinárodní organizace tvrdí, že protesty vypukly kvůli špatným hospodářským podmínkám na Kubě. Podle kubánských úřadů ekonomiku dusí americké sankce. Lidé na demonstracích například skandovali, že mají hlad.

Situace na ostrově se zhoršila i kvůli epidemii covidu-19. Kvůli cestovním omezením se na Kubě výrazně propadl cestovní ruch - jeden z hlavních zdrojů příjmů kubánské ekonomiky. Šíření nákazy se na ostrově navíc v posledních týdnech zvyšuje. Úřady za uplynulý den registrují přes 6000 nových případů nákazy koronavirem. Úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 bylo za uplynulý den 51, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie, uvedla agentura EFE.

Kuba povolila soukromé wifi sítě, internet přesto zůstává pod kontrolou vlády

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám