Hlavní obsah

Protesty na Kubě mají první oběť

Havana

Kubánské úřady přiznaly, že protesty na Kubě mají jednu oběť. Na předměstí Havany byl v pondělí zabit 36letý Diubis Laurencio Tejada. Podle úřadů byl ve skupině, která napadla vládní budovu, svědkové však podle stanice BBC vypovídají, že se bezpečnostní síly na tuto skupinu zaměřily.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Policie střeží přístup k budově Národního kapitolu v Havaně

Článek

Ministerstvo vnitra neuvedlo žádné podrobnosti k Tejadově úmrtí, jen to, že jeho „smrti lituje“. Státní média informovala, že se v pondělí účastnil „nepokojů“ v havanské čtvrti La Guinera, kde skupina demonstrantů napadla vládní budovu. Zraněno bylo několik dalších lidí včetně příslušníků bezpečnostních sil.

Podle svědků však bezpečnostní síly napadly lidi, kteří začali spontánně demonstrovat. Místní obyvatel Waldo Herrera řekl agentuře Reuters, že příslušníci: „vytáhli zbraně a začali střílet“ na demonstranty. „Myslím, že komunisté ztratili kontrolu a nemají řešení této situace,“ dodal.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Protivládní protest v Havaně

Protesty propukly o víkendu ve městě San Antonio de los Baños, ale rychle se rozšířily po celé zemi a už v neděli se demonstrovalo v Havaně. Při protestech lidé převraceli policejní auta a vyrabovali obchody s luxusním zbožím, kde se platí valutami. V těch je sice veškerý sortiment zboží, ale za vysoké ceny. Protesty propukly kvůli nedostatku zboží včetně jídla a léků, růstu cen, výpadkům elektřiny a protikoronavirovým opatřením i nedostatku vakcín, ale rychle přerostly v odpor proti komunistické vládě. Pokračovaly i v pondělí a v úterý byla v ulicích přítomna policie. Zatčeno bylo přes sto lidí.

Kubánci ve velkém protestují. Poprvé po 30 letech

Amerika

Prezident Miguel Díaz-Canel v projevu prohlásil, že za protesty stojí USA, a demonstranty označil za kontrarevolucionáře.

Jedna nejmenovaná žena si stěžovala agentuře AFP, že její 21letý syn byl odveden z domu v poutech a zbit: „Odvedli mnohé ze sousedství, mladé i staré.“ Účastník demonstrace Carlos Alberto uvedl pro BBC Mundo, že se raději skrývá v domě své přítelkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám