Hlavní obsah

Na internetu nejvíce podražily mobily a notebooky, levnější jsou televizory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českých internetových obchodech se za poslední tři měsíce výrazně zvýšila průměrná cena mobilů a notebooků, levnější jsou naopak například televize. Cenové rozdíly přitom zejména kvůli výkyvům kurzu koruny i poptávky mohou činit až několik tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu, který od prosince do února v nabídce českých internetových obchodů provedla společnost Karsa Technologies.

Foto: Novinky

Průměrná cena notebooků v únoru na internetu dosáhla částky 24 903 korun, což bylo o čtyři procenta více než v prosinci. Přibližně o 500 korun si připlatíme více také u mobilních telefonů.

Článek

"V posledním čtvrtletí nejvíce ovlivňoval ceny komodit na internetu nestabilní kurz dolaru. Mnoho tuzemských internetových obchodů muselo na měnové výkyvy reagovat, na čemž mohl vnímavý český spotřebitel samozřejmě vydělat," uvedl Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

Několik tisíc korun mohou lidé ušetřit například při nákupu televize. Plazmové televizory byly totiž v únoru ve srovnání s prosincem podle průzkumu levnější takřka o devět procent a LCD televize o více než pět procent. Průměrná cena plazmového televizoru v únoru klesla z prosincových 33 771 korun na 30 817 korun a LCD televizoru z 22 482 korun na 21 261 korun.

Výrazný cenový nárůst zaznamenaly mobily

Naopak nejvyšší cenový nárůst průzkum zaznamenal u mobilních telefonů. Zatímco loni v prosinci byla průměrná cena mobilního telefonu na internetu 5185 korun, v únoru se ustálila na částce 5630 korun.

Za tři měsíce cena mobilních telefonů nabízených na internetu vzrostla o více než osm procent. Podle průzkumu je důvodem kromě měnových výkyvů také zvýšený zájem o modernější modely, na který provozovatelé internetových obchodů zareagovali změnou nabídky.

Dražší jsou rovněž monitory a notebooky

V prosinci byla průměrná cena LCD monitoru na internetu o 3,5 procenta nižší než v únoru. Průměrná cena notebooků v únoru na internetu dosáhla částky 24 903 korun, což bylo o čtyři procenta více než v prosinci.

Internetový prodej je v Česku stále populárnější. Předloni Češi ve webových obchodech utratili 18 miliard korun, což bylo o čtyři miliardy více než o rok dříve. Za loňský rok odborníci očekávají růst na 22 miliard korun. Mezi nejčastěji nakupované zboží na internetu patří elektronika a výpočetní technika.

Reklama

Výběr článků

Načítám