Hlavní obsah

Microsoft: Windows Vista se bude skvěle prodávat

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový výrobce Microsoft věří, že nový operační systém Windows Vista uživatele zaujme. Názory analytických firem jsou však odlišné.

Článek

Microsoft očekává, že adopce systému Windows Vista bude velice rychlá. Údajně až dvojnásobná ve srovnání s předchozím softwarem Windows XP. Podle analytiků tak Microsoft doufá, že Vista bude na konci příštího roku nainstalována na přibližně 20 procentech osobních počítačů.

Agentura IDC je však jiného názoru a soudí, že se Vista po roce od zahájení jejího prodeje, objeví na deseti procentech PC sestav. Ještě pesimičtištější v odhadech je konkurenční Gartner - společnost uvedla, že Vistu bude po roce a půl od jejího uvedení na trh používat asi 10 procent počítačů.

Microsoft nechává svůj nejnovější operační systém sledovat zraky mnoha nezávislých testerů - firma se tak snaží vyladit všechny chyby, které se v softwaru vyskytují. I tak se však společnost nevyhla kritice ze strany bezpečnostních firem, zmiňme za všechny Symantec [celá zpráva], podle níž bude Vista v době uvedení děravější než starší Windows XP.

V pátek by měl Microsoft podle serveru Windows IT Pro uvést další testovací verzi Visty. Bude se jednat o takzvanou RC2 (Release Candidate 2) variantu, která bude svými funkcemi i vizuálně velmi podobná finálnímu softwaru, jenž se na trh dostane počátkem příštího roku.

Podle interních dokumentů Microsoftu je ve Vistě v současnosti přes 1400 chyb. Před tím, než se software dostane do další fáze, která bude těsně předcházet jejímu uvedení na trh, se musí počet programových závad snížit na 500. Pro srovnání - 22. září bylo v nehotové Vistě ještě 2479 chyb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám