Hlavní obsah

LG nechce platit 215 miliónů eur za kartel, proti pokutě EK se odvolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost LG Display se podle svého vyjádření odvolá proti pokutě ve výši 215 miliónů eur, kterou jí vyměřila Evropská komise za nezákonné vyjednávání o cenách s dalšími producenty LCD obrazovek. Dohromady mají výrobci za kartel zaplatit rekordních 649 miliónů eur (zhruba 16,3 miliardy Kč).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

LG Display a čtveřice tchajwanských výrobců dostaly ve středu pokutu za dohody o cenách u LCD panelů mezi lety 2001 až 2006. Šestý účastník kartelu, jihokorejský Samsung Electronics, se pokutě vyhnul, protože nezákonné postupy nahlásil Bruselu.

"Zahraniční společnosti, stejně jako ty evropské, musí chápat, že pokud chtějí s Evropskou unií obchodovat, musí hrát férově," řekl eurokomisař Joaquín Almunia. "Byl to velmi dobře organizovaný kartel," dodal.

Pokuta by se podle LG Display mohla snížit

Podnik LG Display připomněl, že odvolací proces v EU zpravidla trvá přes dva roky. Konečná suma pokuty se podle LG Display může změnit nebo výrazně snížit. Společnost dodala, že se odvolá, pokud se ve vyšetřování najdou procesní či podstatné nedostatky. LG Display je světově druhým největším výrobcem panelů z tekutých krystalů po rivalovi Samsung.

Případ se týká LCD panelů, které nacházejí uplatnění v plochých televizorech a monitorech počítačů. Komise uvedla, že se zástupci firem sešli mezi říjnem 2001 a únorem 2006 zhruba šedesátkrát, většinou v tchajwanských hotelech. Kromě cenových úmluv si podniky také vyměňovaly informace o budoucích výrobních plánech a dalších krocích.

Žádná z pokutovaných firem sice nesídlí v Evropském hospodářském prostoru, jejich výrobky nicméně mířily na evropský trh, takže se na ně normy EU vztahují. Podle Evropské komise se cenová dohoda dotkla na evropském trhu LCD panelů, jejichž celkové tržby dosáhly sedmi miliard eur. Komise dodala, že dopad na evropské spotřebitele byl velký, protože většina televizí a počítačů prodávaných v regionu pochází z Asie, napsala agentura AP.

Rozdělení pokuty od EK za kartel ve výši 648 925 eur mezi výrobce LCD
1. Samsung 0 eur (100 procent pokuty odpuštěno)
2. LG Display 215 miliónů eur (částečná imunita a snížení pokuty o 50 procent)
3. AU Optronics 116,8 miliónu eur (snížení pokuty o 20 procent)
4. Chimei InnoLux Corporation 300 miliónů eur
5. Chunghwa Picture Tubes 9 025 000 eur (snížení pokuty o pět procent)
6. HannStar Display Corporation 8,1 miliónu eur

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám