Hlavní obsah

Kurz bitcoinu vystřelil během pár dní o desítky tisíc korun

Na konci minulého týdne a na začátku tohoto investoři jen smutně sledovali, jak kurz bitcoinu – a v podstatě i celého kryptoměnového trhu – výrazně klesá. Bitcoin se ale z propadu vcelku rychle otřepal, během pouhých pár dní vystřelila jeho hodnota o desítky tisíc korun směrem vzhůru. Vyplývá to z údajů specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Během května a června se hodnota bitcoinu propadla o stovky tisíc korun – z 918 230 Kč až na 452 900 Kč, což představovalo nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Červenec však naznačoval opětovný růst, když se v minulém týdnu kurz vyšplhal až na 582 235 Kč. Následoval ale vcelku rychlý propad, když se hodnota tento týden v úterý snížila až na 507 370 Kč. To evidentně ale přimělo skalní fanoušky k dalším nákupům, díky čemuž kurz poskočil opětovně směrem vzhůru.

Češi v pololetí koupili kryptoměny za 2,2 miliardy. Největší zájem je o bitcoin

Internet a PC
Foto: Novinky

Hodnota bitcoinu za posledních týden

V noci ze čtvrtka na pátek se tak jedna virtuální mince nabízela za 579 740 Kč, ztráta z uplynulých sedmi dní tím byla téměř vymazána. Na podobné částce se držel kurz i v pátek ráno, kdy se bitcoin obchodoval za 578 350 Kč.

Ještě lépe je na tom druhá nejznámější kryptoměna, ethereum má totiž aktuálně vyšší kurz než před týdnem. Na přelomu minulého a tohoto týdne totiž kleslo z 39 240 Kč na 34 150 Kč, což je částka, za kterou se virtuální mince obchodovaly v úterý. V pátek ráno ale kurz činil již 41 720 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě (míry kolísání hodnoty v čase). Rozdíly v cenách se proto mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám